Hvis du har demens og er bosat i Lolland Kommune findes der flere forskellige tilbud, som du kan gøre brug af. Der findes tilbud både i kommunalt regi og i frivilligt regi.
Tilbud i kommunalt regi
Både før og efter en demensdiagnose, kan der opstå svære situationer, hvor du kan have brug for at få hjælp og støtte.
Du kan opleve at du ikke ved, hvad du skal gøre, hvor du kan få hjælp og hvordan du skal klare fremtiden. Det kan både være psykiske belastninger, praktiske gøremål og dit sociale liv, der bliver påvirket. Der er også perioder, hvor alt går godt og du har styr på situationen og bare har brug for trygheden ved at vide, at der er nogen, der står klar til at hjælpe.
Din hjælp igennem sygdomsforløbet
Uanset om du har mistanke om demens eller har fået en demensdiagnose kan du kontakte Lolland Kommunes demenskonsulenter. Der er meget der kan gøres for, at både personen med demens og pårørende kan opretholde en høj livskvalitet på trods af diagnosen.
Det er Lolland Kommunes visitation, der vurderer borgerens behov for hjælp og træffer afgørelse om tildeling og udmåling af hjælp til borgeren. Tildeling af hjælp sker på baggrund af en konkret individuel vurdering.
Læs mere om muligheder for støtte i hjemmet
Livet med demens - kursustilbud til borgere med en demenssygdom samt borgerens pårørende
Formålet med kurset er at give dig, der har fået stillet en demensdiagnose og dine pårørende, viden og redskaber til et liv med demens.
Kurset er en blanding af undervisning, dialog og erfaringsudveksling.
Forløbsprogram for borgere med en demenssygdom samt borgerens pårørende
Formålet er, at deltageren opnår højest mulig livskvalitet i sin dagligdag, får viden og forståelse for sin demenssygdom, og får mulighed for at danne netværk. Tilbuddet kræver ikke henvisning. Tilbuddet er en del af et forløbsprogram.
Læs mere om vores kursustilbud for borgere og pårørende, der lever med demens på sundhed.dk
Tilbud i frivilligt regi
Lolland Kommune har et formelt samarbejde med Den Boligsociale Fond og FrivilligCenter Lolland, kendt under navnet Rådgivnings- og Aktivitetscenter Lolland. Samarbejdet har til formål at skabe en række nye tilbud til borgere yngre borgere med hukommelsesforandringer eller begyndende demens samt til pårørende.
Det er håbet fra de tre samarbejdspartnere, at projektets tilbud kan medvirke til at skabe et mere demensvenligt Lolland. Et Lolland, hvor mennesker, som oplever demenssymptomer føler, at de kan få den støtte og vejledning, de har behov for, og kan bevare et aktivt liv med fortsat udvikling. Et Lolland, hvor pårørende kan blive bedre rustet til hverdagen med demens, og har gode muligheder for at bevare egen identitet.
Herunder, kan du se hvilke tilbud, der er aktuelle i Rådgivnings- og Aktivitetscenter Lolland lige nu:
En pårørendegruppe består af 6-7 deltagere og 1-2 frivillige, som har viden om demens eller egne erfaringer. I gruppen kan du mødes med andre ligestillede og drøfte hverdagens glæder og sorger, som pårørende til et menneske med demens. Gruppen er et gratis tilbud under Den Boligsociale Fond.
Der bliver lagt stor vægt på at inddrage både dig som deltager og de frivilliges viden, ressourcer, erfaringer og livshistorier. Der tages udgangspunkt i erfarings/videns udveksling, redskaber og information, der kan styrke dig til at støtte dig selv og dit familiemedlem mere varigt. Når du kommer i en pårørendegruppe får du støtte og forståelse fra andre ligesindede, og du får mulighed for at udveksle tanker og handlemuligheder.
Grupperne mødes typisk 2 gange om måneden af 2 timers varighed. Grupperne mødes på enten Nakskov Sundhedscenter eller Maribo Sundhedscenter. Pt. er der én gruppe i Maribo og én i Nakskov, men der oprettes nye grupper efter behov.
Kontaktperson på pårørendegrupper:
Frivilligkoordinator Anne Riis, Den Boligsociale Fond
Telefon: 26 82 87 11
Mail: ar@boligsocial.dk
Alt efter hvad I har lyst til at lave - og kræfter til - kan man her foretage sig forskellige ting sammen, dele oplevelser med andre, tage på ture/udflugter, læring, spil, kreativitet, musik, dans, mindfulness med mere.
Meningsfuldt fællesskab
Tilbuddet skal først og fremmest være et givende fællesskab med andre - det skal ikke have demens i fokusmen give mulighed for at få nye impulser ind i hverdagen og dermed styrke livsglæden.
Samværsgruppen mødes torsdage i lige uger kl. 14.00-16.00 på FrivilligCenter Nakskov, Hoskiærsvej 17, 1. sal, 4900 Nakskov.
Man behøver ikke at komme hver gang.
Program for forår 2023:
Torsdag 26. januar: Frivilligcenter Nakskov.
Torsdag 9. februar: Vi besøger Lola -samling, Maribo museum. Mødetid kl. 13.15 Aldis P-plads og vi har samkørsel. Deltagerbetaling 75kr/indgang. Kaffe i Pilgrimhuset efterfølgende. Tilmelding til Ole: 40316481
Torsdag 23. februar: Frivilligcenter Nakskov.
Torsdag 9. marts: Frivilligcenter Nakskov.
Torsdag 23. marts: Vi besøger Maribo Domkirke – samkørsel. Vi mødes kl. 13.15 på Aldis P-plads. Rundvisning i kirken begynder kl. 14 – til kl. 15.15. Bagefter nyder vi kaffe/kage til 45 kr. i Pilgrimhuset. Tilmelding til Ole: 40316481.
Torsdag 20. april: Frivilligcenter Nakskov.
Torsdag 4. maj: Besøg i Skovbørnehaven. Samkørsel kl. 11.fra Aldis P-plads. Adr.: Søholtvej 28-30, 4930 Maribo. Husk madpakke/drikke. Tilmelding til Ole: 40316481.
Torsdag 1. juni: Vi besøger Lokalhistorisk Arkiv, Jernbanegade 8, Nakskov, hvor vi får en spændende rundvisning på arkivet kl.14.30 -16.00. Gratis. - Kaffe forinden på Frivilligcentret.
Torsdag 15. juni: Frivilligcenter Nakskov.
Torsdag 29. juni: Tur på Hestehovedet – vi hygger før ferien.
Ferie i juli måned.
Spørgsmål og tilmelding
Hvis du ønsker at benytte dig af dette tilbud, eller ønsker at vide mere, så kan du kontakte:
Frivilligkoordinator Anne Riis på telefon 26 82 87 11 eller på mail: ar@boligsocial.dk
Hvis du bor på Lolland, har en hukommelsesproblematik og stadig bor hjemme, kan du måske have glæde af at lave aktiviteter sammen med en frivillig.
Hvorfor en Aktivitetsven?
Vi vil gøre det muligt for dig, at få nye impulser til hverdagen, få nogle gode oplevelser og have en at snakke med. I kan lave forskellige ting sammen, det kan være gåture, snakke, tage ud i naturen, eller hvad I sammen synes kunne være rart at gøre.
I kan mødes 2 timer pr. gang, enten ugentligt eller hver anden uge, alt efter hvad I aftaler.
Sammen med en frivillig, kan du få dejlige oplevelser og det kan være med til at give dig en mere aktiv hverdag.
Du vil, så vidt det er muligt, blive matchet med en frivillig, som har samme interesseområder som dig.
Når du er matchet med en frivillig, mødes I med en koordinator, og snakker om forventninger og lærer hinanden lidt at kende. Hvis du og den frivillige beslutter, at I gerne vil fortsætte med at mødes, laver I en aftale om at mødes i 3 måneder. Derefter beslutter I, om I vil fortsætte.
Spørgsmål og tilmelding
Hvis du gerne vil benytte dig af dette tilbud, hvis du gerne vil vide mere, eller hvis du ønsker at være frivillig Aktivitetsven, så er du velkommen til at kontakte:
Anne Riis, Frivilligkoordinator i Den Boligsociale Fond
Anne kan kontaktes på Tlf: 26 82 87 11 eller på mail ar@boligsocial.dk