Der blev den 6. oktober indgået forlig om budget 2023 i Lolland Kommune.
Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Din Stemme, Konservativt Folkeparti, Lokallisten Lolland og Per Kim Nielsen indgik den 6. oktober aftale om kommunens budget for næste år og årene frem.
Budgettet blev endeligt vedtaget i byrådet torsdag den 13. oktober.
Lolland i en national kontekst
Byrådet har i mange år arbejdet målrettet på at bringe Lolland i en ny og bedre retning. Det nye byråds arbejde står på skuldrene af denne indsats, og forligspartierne er samtidig klar til at gribe de nye muligheder, fremtiden byder. Vi tror på, at der netop nu er mulighed for at skabe en ny og bedre fremtid for Lolland.
Dansk og international økonomi står lige nu i et vadested med klimakrise, krig og en krise, hvis omfang og form endnu er ukendt, men med en sandsynlig recession må det forventes, at også den kommunale økonomi vil komme under øget pres i de kommende år. Rekruttering både på det private og offentlige arbejdsmarked er en særlig udfordring, der - hvis den ikke løses - negativt vil påvirke både væksten på Lolland og kommunens mulighed for at levere den ønskede service til borgerne.
Dette kan ikke undgå at sætte sit præg også på Lolland, men samtidig står Lolland med en række lokale muligheder i form af især Femernbyggeriet, grøn omstilling og turisme, der peger ind i en lokal højkonjunktur. For at fokusere på den ønskede udvikling besluttede byrådet i august 2022 otte strategiske fyrtårne, der udpeger de væsentligste indsatser for at styrke Lolland – både som egn og som organisation.
Fyrtårnene er
- kommune i en ny virkelighed
- international rekruttering og bosætning
- grøn erhvervspolitik
- Femern som afsæt for blivende erhvervsudvikling
- Lollands Sydkyst – Nakskov til Hyllekrog
- boligudvikling
- fremtidens skole
- tilpasning af plejeboligstruktur.
Balance i økonomien i 2023 - værre ser det ud i årene frem
Udligningsreformen har vist sig lige så fyldt med fejl, som Lolland Kommune påpegede under Folketingets forhandlinger. Det er allerede nu tydeligt, at systemet forstærker skævvridningen af kommunernes økonomi i stedet for at løse problemet. Det er dog positivt, at der er en stigende erkendelse af problemet. Det understreges af, at Lolland Kommune i 2023 modtager 195 mio. kr. i særtilskud. Det løser ikke kommunens strukturelle økonomiske problemer, men letter opgaven med at bringe balance i økonomien for det kommende år.
Ubalancen i budgettet forventes at vokse yderligere i de kommende år. Byrådets fyrtårnsprojekter skal bidrage til at skabe en bedre strukturel balance og dermed også delvist adressere ubalancen mellem indtægter og udgifter. Endvidere er forligspartierne enige om at fortsætte arbejdet med at skabe landspolitisk opmærksomhed om en retfærdig udligning gennem de partier, der er repræsenteret i Folketinget.