Lolland Kommune har siden 2010 modtaget puljemidler fra staten til opkøb og nedrivning af dårlige ejendomme. Der bliver revet omkring 100 ejendomme ned hvert år.
I 2017 valgte kommunen, for første gang, at lade enkelte af de rengjorte arealer henligge som naturgrunde for eftertiden.
I 2021 blev der oprettet en tværfaglig naturgruppe. I den gruppe sidder folk fra naturteamet. Det er dem, som udvælger nedrivningsgrundene, som kunne være oplagt til naturoaser.
Den tværfaglige naturgruppe har ønske om, at få mere fokus på naturoaserne og der arbejdes på, at det ikke nødvendigvis skal være grunde, som er gemt væk. Det er vigtigt, at vores borgere og turister kender til denne skønne fortælling 'Fra slum til små naturoaser'.
Se eller gense indslaget om vores små naturoaser fra TV2Øst.
Her på siden kan du læse mere om hver enkel naturoase samt mere om processen.
Etablerede naturoaser
Adresse: Bagskovvej 2, 4960 Holeby
Godt gemt væk er denne lille oase. Den har haft en svær start, da der var store problemer med Kæmpe Bjørneklo. Vi glæder os til at se, hvad tiden bringer.
Paddehullet blev gravet i 2020.
Adresse: Bagskovvej 4, 4960 Holeby
Adresse: Bandholmvej 155, 4953 Vesterborg
Den store naturoase er den største vi har til dags dato. Hele grunden er 1.7 hektar fordelt på et vandhul, en masse beplantning, et areal med græs som er tungt og kræver en del pleje samt et større område med den skønneste eng.
Der vil i løbet af 2022 blive nusset lidt på arealet, så det fremover vil fremstå som det skønneste sted i området.
Adresse: Bjerreskovvej 31, 4920 Søllested
Den lille naturoase, består ikke af så meget andet end græs. Der er nedklipning en gang om året. Men der er lidt beplantning tilbage i det ene hjørne.
Måske der med tiden kommer nogle nye muligheder på arealet. Pt. får den lov at bestå som på billedet.
Adresse: Brandstrupvej 105, 4930 Maribo
Ved Brandstrup er denne skønne grund blevet til en naturoase i 2022. Området er næste 8000 m2, så her er der god mulighed for at kunne gå på opdagelse og fine masser af liv.
Der er planer for at etablere i paddehul i efteråret 2022.
Adresse: Højskolevej 64, 4920 Søllested
Etablerede paddehul
I foråret 2021 blev der etableret et nyt paddehul på matriklen. Der gik ikke mange dage efter det stod færdigt, før der var begyndt at komme vand i. Det bliver spændende, hvor lang tid der går før der kommer liv i den lille sø.
Den gamle have
På denne skønne naturoase, har vi heldigvis muligheden for at beholde den gamle have. Den vil fremover stå så uberørt som muligt. Vi vil klippe en lille sti igennem, så folk kan gå en tur og nyde synet.
Adresse: Keldernæs Skovvej 16, 4952 Stokkemarke
Denne nedrivningsgrund blev til en naturoase i 2020, men i 2021 har den virkelig fået en naturrenovering.
Der er blevet etableret et større vådområde i den ene ende af denne aflange grund. Der er også planer om noget mere beplantning i den ende.
Adresse: Kirkevejen 192, 4930 Maribo
En stor grund med plads til både blomster og paddehul. Paddehullet var på grunden da vi overtog den, vi valgt at få ordnet omkring det, så man nu frit kan komme hen til det. Grunden er så stor, så der er planer om endnu et paddehul på matriklen.
Denne nedrivningsgrund blev til en naturoase i 2020.
I efteråret 2021 blev vandhullet på grunden renoveret og gjort klar til den kommende sæson for padderne.
Insekterne nyder alle de flotte mælkebøtter, som får lov at stå på hele arealet.
Adresse: Langet Gade 4, 4930 Maribo
Denne naturoase indeholder en del gammel beplantning og branddammen som var ved siden af, er med til at give den et større udtryk.
Den ligger godt gemt væk, så her kan alt få lov til at være i fed og ro.
Adresse: Langøvej 18, 4900 Nakskov
Denne store grund blev i 2022 vedtaget på Teknisk Udvalgsmøde at skulle overgå til en naturoase. Før i tiden har det været byens store plejehjem, som har været beliggende her. Nu er det naturen som har fået lov at sætte rammerne.
Der er en masse gamle træer på arealet, og der blev for nogen år siden vurderet mulighed for en bestand af flagermus i disse.
Adresse: Reventlowvej 2, 4913 Horslunde
Grunden blev til en lille naturoase for en del år siden. Paddehullet som ses på billedet, blev gravet i 2019.
Der er godt med liv i paddehullet. Her ses en stor klase med frøæg.
Adresse: Reventlowvej 4, 4913 Horslunde
Adresse: Rødbyvej 25, 4930 Maribo
I 2022 blev denne lille grund til en naturoase. Det levende hegn, som laver en god afgrænsning til marken ved siden af, er blevet bevaret.
Der er planer om et nyt paddehul samt et bordbænkesæt.
Da denne naturoase er beliggende lige ved indgangen til vores elskede Jernbanesti, er planen også at der skal være mulighed for at kunne parkere med en til to biler.
Adresse: Sortemosevej 1, 4913 Horslunde
I foråret 2023 blev dette området en del af vores naturoaser. På grunden er en masse gamle træer og den er omkranset af et levende hegn. Så her er liv og glade dage for både dyr, insekter og svampe.
Der er et område uden beplantning og det er meningen at det kommer til at stå uklippet og så må tiden vise hvad der indfinder sig der.
Adresse: Søholtvej 6B, 4930 Maribo
I starten af 2023 blev denne grund til en naturoase. Det meste af beplantningen i kanten er blevet bevaret til gælde for dyr, insekter og svampe.
Denne lille perle lægger op af vores Jernbanesti, så den vil med tiden være endnu et trinbræt i denne økologiskforbindelse, som vi har mellem Maribo og Rødbyhavn.
En lille skøn perle
I Tågerup ved branddammen, finder man denne lille skønne naturperle. Grunden er ikke særlig stor, men nogen af den gamle haves planter er bevaret. Buskene omkranser et lille hyggeligt afslapningshjørne, hvor man både kan nyde udsigten over markerne og i den tidlige sommer kvækker frøerne lystigt.
Adresse: Tårs Landevej 188, 4900 Nakskov
Den gamle have
De døde træer og grene får lov til at have en plads på matriklen. Til stor glæde for vores insekter. For at det kan forblive så naturligt som muligt, er vores hensigt ikke at lave nogle indgreb medmindre det virkelig er nødvendigt.
Når der senere på året bliver gravet et paddehul, vil der også blive klippet en lille sti rundt, så man som besøgende kan gå på opdagelse.
Flere små grunde er blevet til en stor naturoase. Naturoasen på Vestre Landevej er placeret på begge sider af vejen. Siden 2017 har man kunne opleve to paddehuller og en birkelund, for ej at glemme masser af de små Følfod, som pryder arealet i tidlig forår.
Billederne er fra foråret 2021.
Processen
Når Lolland Kommune opkøber en ejendom til nedrivning undersøges det, om grunden er salgsbar efter nedrivning. Hvis den ikke er oplagt til salg, eller grunden ligger op til en allerede eksisterende naturgrund, bliver der taget kontakt til naturteamet, som herefter vurderer, om grunden kunne være interessant at arbejde videre med. Der er mange gode argumenter for, at lade et ikke salgsbart areal henligge som natur, men primært skabes der et åndehul for dyr og planter.
Desuden skabes der mulighed for læring, når et stykke jord overgår fra hus med have til vild plejet natur. F.eks. kan skolerne inddrage området i undervisningen, eller en cykelturist kan holde en rast på arealet.
Efter overgang til naturgrund foretager vi nogle få enkle plejetiltag:
- Gamle træer og planter fra den tidligere have bevares
- Der graves en sø, hvis det er en mulighed
- Der sås en- og toårige hjemmehørende planter på få åbne områder på grunden
- Græsset klippes en til to gange om året og materialet fjernes, hvis det er muligt
- På bynære grunde klippes enkelte stier, så publikum kan komme ind og nyde arealet
- Der opstilles bord- og bænkesæt
Charmen ved veletablerede grunde
Ofte er der en veletableret have på de grunde, vi får overdraget. Vi vil derfor helst ikke begynde at fjerne beplantningen, da det er en bonus for naturen. Hvis man skulle begynde fra bunden, vil det tage mange år at få sådan en beplantning. Derfor er det kun i yderste tilfælde, der vil ske ændringer af den.
Især de gamle træer er et vigtigt element i biodiversiteten både for fugle og insekterne. Ellers ser vi, hvad der kommer frem af sig selv fra de frøpuljer, der altid er i jorden.
Hvorfor vælger vi ofte at etablere en sø på grunden?
Vandhuller er altid godt til at skabe liv. Så er der plads på en given grund, og det virker ”naturligt”, er det en god løsning.
Hver gang vi prioriterer et vandhul, bliver de etableret i en størrelse over 100 m2. På den måde sikrer vi, at de bliver beskyttet af Naturbeskyttelsesloven §3, og derfor vil vores små naturoaser forblive vedvarende.
Hvilke arter har vi i tankerne?
Ofte er der ikke specifikke arter knyttet til hver enkel nedrivningsgrund. Vi tænker ofte meget bredt, hvad arter angår, men vi har fokus på de sjældne padder, som er i vores landsdel. Stor og lille vandsalamander, løvfrø, grønbroget tudse, klokkefrø og løgfrø. Især løvfrøerne har vi indtil nu haft fokus på, da denne art lokalt har haft meget svære kår pga. fisk, tilgroning og tilførsel af næringsstoffer til deres levesteder.
Da padderne er afhængige af at kunne sprede sig fra vandhul til vandhul og sjældent går langt over marker og veje, har det været en ekstra bonus, hvis vores små naturoaser er placeret i landskabet, hvor de kan give et godt springbræt videre i deres formeringsproces.
