Som nærtstående til en plejekrævende med betydelig eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk og langvarig lidelse, har du mulighed for orlov til pasning af den plejekrævende.
Ansøgning skal rettes til den kommune hvori plejeordningen ønskes etableret. Du kan finde linket til ansøgningsskema på borger.dk nederst på siden.
Plejeorloven er en orlov der gives af arbejdsgiver i indtil 6 måneder til at passe en nærtstående. Orlovsperioden kan forlænges med indtil 3 måneder, hvis særlige forhold taler for det.
Du ansættes og aflønnes i orlovsperioden af den kommune hvori den plejekrævende bor.
Formålet med orlovsordningen er at give dig mulighed for, i en begrænset periode, at varetage pasnings- og omsorgsopgaver for en nærtstående person, samtidig med at du bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet.
-
Du er nærtstående – fx ægtefælle, samlever, barn, forældre
-
eller andet med meget tæt relation uden slægtsrelation.
-
Du har tilknytning til arbejdsmarkedet.
-
Orloven kan deles mellem flere personer efter aftale.
- Den nærtstående skal have betydelig eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk og langvarig lidelse.
Alternativet til pasning i hjemmet er døgnophold uden for hjemmet eller et plejebehov der svarer til fuldtidsarbejde.
Du og den syge skal være enige om, at der etableres en plejeordning i eget hjem. -
Det skal vurderes, at der ikke er afgørende hensyn, der taler imod, at du passer den nærtstående.
-
Arbejdsgiver skal have givet sin tilladelse til orlov inden du ansøger kommunen.
-
Du ansættes af den kommune hvori den plejekrævende bor.
-
Lønnen reguleres årligt. Oplysninger om gældende løntakst for Lov om Social service § 118 på socialområdet findes på (sm.dk)
-
Lønnen udbetales hver måned. Der tilbageholdes 4 pct. i pensionsbidrag. Arbejdsgiver indbetaler pensionsbidrag svarende til 8 pct. af lønnen.
Ansøgning skal rettes til den kommune hvori plejeordningen ønskes etableret. Hvis plejeforholdet skal etableres i Lolland Kommune sendes ansøgningen til:
Visitation - Ældre & Sundhed
Sdr. Boulevard 84
4930 Maribo
Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed.
En visitator aflægger derefter besøg hos den plejekrævende og dig, i hjemmet hvor den plejekrævende skal opholde sig. Samtalen vil indeholde en vurdering af din egnethed som omsorgsperson, samt om det er muligt og hensigtsmæssigt at yde plejen i hjemmet. Desuden drøftes plejebehov, arbejdsopgaver og ansættelsesforhold.
Visitator skal i henhold til loven føre tilsyn med ordningen.
Visitator skal i henhold til loven føre tilsyn med ordningen.
Du har 4 ugers klagefrist for klager over afgørelser, truffet efter § 118 i Lov om social service.
Ønsker du at klage over afslag på plejeorlov eller hjælpens omfang, kan du rette henvendelse til Visitation - Ældre & Sundhed.
Visitation - Ældre & Sundhed skal i henhold til Retssikkerhedsloven § 66, stk. 2 genvurdere sagen, der klages over. Visitation- Ældre & Sundhed skal have truffet en afgørelse på genvurderingen inden 4 uger fra klagen er modtaget.
Fører Visitation - Ældre & Sundheds genvurdering af afgørelsen ikke til et for dig tilfredsstillende resultat, oversender Visitation- Ældre & Sundhed klagen inklusive sagens akter til Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen behandler herefter klagen og træffer en afgørelse, som sendes til dig og til Visitation - Ældre & Sundhed.
I forhold til plejeorlov handler Lolland Kommune med hjemmel i Lov om social service og Sundhedsloven.
Lovgivningen er Lolland Kommunes overordnede ramme, som angiver krav og kriterier for kommunale indsatser samt præciserer målgrupper, som kan ydes service efter denne lov.
Der henvises i øvrigt til Lov om social service §§ 1 og 118.