
Situationen i Ukraine
Den alvorlige situation i Ukraine giver anledning til mange spørgsmål. Også i Lolland Kommune. Der er meget, der stadig er usikkert, og vi ved endnu ikke, hvad krisen konkret kommer til at betyde lokalt.
Lolland Kommune har nedsat en beredskabsgruppe med repræsentanter fra alle relevante områder, som løbende vil håndtere de spørgsmål og problemstillinger, der kan opstå.
På denne side har vi samlet lidt af den vigtigste information. Der vil løbende komme mere til i takt med, at situationen udvikler sig.
Information på fælles hjemmeside
På landsplan er der åbnet en fælles hjemmeside med information om Ukraine. Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål, se de nyeste pressemeddelelser og læse om sanktioner, donationer og meget andet. Indholdet er både på dansk, engelsk og ukrainsk.
Find information om Ukraine på kriseinformation.dk
Om at bo og arbejde i Danmark
Udlændingestyrelsen og SIRI har desuden lavet en informationsside med spørgsmål og svar til personer fra Ukraine, der ønsker at opholde sig i Danmark. Her er der info om blandt andet særloven, opholdstilladelse, visum og asylregler.
Find spørgsmål og svar om at bo og arbejde i Danmark (nyidanmark.dk)
Når ukrainske statsborgere ankommer til Danmark har de to muligheder for indrejse og ophold:
- De kan enten søge asyl
- eller rejse ind som almindelige turister – både med og uden visum.
Hvis de vælger det sidste, kan de være i Danmark i 90 dage. De er som udgangspunkt selv ansvarlige for deres ophold, og vil typisk finde privat indkvartering – f.eks. hos familie og venner.
Hvis de vælger at søge asyl, er det Udlændingestyrelsen, der overtager ansvaret for at finde passende indkvartering.
Folketingets særlov
Folketinget vedtog den 16. marts 2022 en særlov, der fastlægger særlige procedurer for ukrainske statsborgere.
Det betyder blandt andet, at ukrainske statsborgere kan få opholds- og arbejdstilladelse.
Lolland Kommune har i den forbindelse en vejledningsopgave, og vores integrationsteam står klar til at rådgive om de nødvendige dokumenter og hjælpe de ukrainske statsborgere med at blive registreret korrekt.
Vores integrationsteam kan kontaktes på e-mail: integrationjob@lolland.dk eller via Lolland Kommunes Borgerservice pr. telefon: 54 67 67 67.
For at kommunen kan yde bistand, er det vigtigt, at de ukrainske statsborgere lader sig registrere.
Lolland Kommune har oprettet et tryghedscenter på Havneskolen i Rødbyhavn. Det er en midlertidig base, hvor de ukrainske statsborgere typisk kun ventes at være i få timer eller dage, mens det bliver afklaret, hvad der videre skal ske.
Der er plads til mere end 300 på Havneskolen, og bliver der behov for mere plads, har vi også gjort skolen i Dannelunde klar. Samlet kan vi rumme op mod 500 flygtninge, og om nødvendigt kan vi også tage Rødbyhavn-hallen i brug for en kort periode.
Det er Røde Kors, der driver Tryghedscenter Lolland i det daglige. De kan kontaktes på e-mail: tryghedscenterlolland@rodekors.dk.
Det er ikke Lolland Kommune, men Udlændingestyrelsen, der håndterer ansøgninger om opholds- og arbejdstilladelse.
Du kan få personlig betjening i Udlændingestyrelsens Borgerservice i fem byer i Danmark. Der er betjeningssteder på Bornholm, i Næstved, Aalborg, Århus og Odense.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores integrationsteam. De kan kontaktes på e-mail: integrationjob@lolland.dk eller via Lolland Kommunes Borgerservice pr. telefon: 54 67 67 67.
Det er Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for at sikre, at de ukrainske statsborgere bliver hensigtsmæssigt fordelt og indkvarteret i Danmark. Som et led heri skal kommunen sikre passende boligtilbud, der kan tages i brug, når de ukrainske statsborgere er blevet registreret og visiteret til Lolland Kommune.
Også behov for private boligtilbud
Lolland Kommune råder i forvejen over et større antal passende boliger, og kommunen har derfor langt hen ad vejen haft gode muligheder for at indkvartere de ukrainske statsborgere selv. Men nu er kapaciteten sluppet op, og der også behov for private boliger – fortrinsvis i Nakskov, Maribo, Søllested, Horslunde og Holeby.
Hvis du har en bolig, du gerne vil leje ud til formålet, kan du udfylde formularen her (nemform.dk)
Såfremt Lolland Kommune ønsker at gøre brug af din bolig, vil du blive kontaktet. I så fald vil der blive indgået en lejeaftale mellem dig som udlejer og Lolland Kommune som lejer. Lolland Kommune vil herefter udleje boligen til den ukrainske flygtningefamilie, og det er således Lolland Kommune, der hæfter for indskud, husleje og forbrug, evt. misligholdelse i hele lejeperioden samt for istandsættelse og husleje i opsigelsesperioden. Det er Syddan a/s, der udfærdiger lejekontrakten.
Har du spørgsmål om boligforhold?
Hvis du vil vide mere om krav til boliger ved en eventuel privat indkvartering, er du velkommen til at kontakte vores boligkonsulent, Henrik Virkelyst Nielsen, på e-mail: henrn@lolland.dk eller på telefon: 54 67 64 15.
Har du spørgsmål om boligtilbud til ukrainske statsborgere, er du velkommen til at kontakte vores integrationsteam på e-mail: integrationjob@lolland.dk eller via Lolland Kommunes Borgerservice pr. telefon: 54 67 67 67.
Med Folketingets særlov kan de ukrainske statsborgere få arbejdstilladelse i Danmark og søge job på Lolland.
Når det bliver aktuelt, vil Lolland Kommunes jobcenter og integrationsteam hjælpe med at skabe kontakt mellem de ukrainske arbejdstagere og relevante lokale arbejdspladser.
Hjælp til ukrainere, der skal søge job
Regeringen, KL, arbejdsmarkedets parter og Danske Regioner har oprettet en fælles hjemmeside med information til ukrainere om jobmuligheder, jobsøgning, løn- og arbejdsvilkår i Danmark.
Samme sted findes også en introduktion til virksomheder, der har særligt fokus på at ansætte ukrainere.
Find jobguide til ukrainske statsborgere her
Vil du ansætte en ukrainer?
Hvis du repræsenterer en virksomhed og allerede nu ved, at du er klar til at ansætte ukrainske flygtninge, hører vi gerne fra dig.
Kontakt os på e-mail: rekruttering@lolland.dk
Skriv gerne lidt om hvilke arbejdsopgaver, det handler om, hvor mange stillinger, du vil tilbyde, din virksomheds CVR-nummer og dine kontaktoplysninger.
Du kan også kontakte os pr. telefon: +45 23 32 01 22
Forstå de ukrainske uddannelseskvalifikationer
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilbyder arbejdsgivere hjælp til at forstå de ukrainske uddannelseskvalifikationer. Blandt andet ved hjælp af en såkaldt turbovurdering på maksimalt 5 arbejdsdage.
Læs mere om turbovurdering hos Uddannelses og Forskningsstyrelsen
De ukrainske statsborgere er først berettiget til ydelser, når de har fået opholdstilladelse og er visiteret til en kommune.
Det er ikke muligt at få økonomisk støtte til at hente eller indlogere ukrainske statsborgere privat.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores integrationsteam. De kan kontaktes på e-mail: integrationjob@lolland.dk eller via Lolland Kommunes Borgerservice pr. telefon: 54 67 67 67.
Ukrainske statsborgere kan gøre brug af både Lolland Kommunes skoler og dagtilbud.
Der vil blive oprettet modtageklasser på fire skoler, hvor de ukrainske statsborgere kan få intensiv sprogundervisning, før de vil blive indskrevet i de almindelige skoletilbud.
Man kan få mere information om vores skoletilbud ved at henvende sig på den nærmeste skole eller kontakte Lolland Kommunes Borgerservice på telefon: 54 67 67 67.
Har man brug for en plads i et dagtilbud, kan man kontakte pladsanvisningen via Lolland Kommunes Borgerservice på telefon: 54 67 67 67.
Lolland Kommunes Borgerservice kan hjælpe herboende ukrainere med spørgsmål om blandt andet løn, bank, NemID/MitID og sundhedskort.
Så hvis du f.eks. har oplevet at få problemer med din økonomi, løn og bankforhold i Ukraine, kan du kontakte Borgerservice, hvor du kan få mere info og hjælp til det mest basale.
Statsborgere fra Ukraine kan benytte det danske sundhedsvæsen.
Sundhedsstyrelsen har udgivet en folder med information om det mest basale; sundhedskort, læge, skadestue, sygehuse m.m.
Foldere ligger både på dansk, engelsk, russisk og ukrainsk.
Folderen kan downloades på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Lokale sundhedstilbud
På havnen i Rødby Færgehavn har Region Sjælland åbnet en ”Medical Assistance” klinik. Her kan ukrainske statsborgere få et gratis et sundhedstjek og vejledning, hvis de f.eks. lider af en sygdom, er gravid, har brug psykologisk krisehjælp, hjælp til at skaffe medicin eller brug for en kviktest for Covid-19.
Covid-19: test og vaccination
Region Sjælland tilbyder statsborgere fra Ukraine gratis test for Covid-19. Man kan henvende sig i alle regionens testcentre indenfor åbningstid.
Region Sjælland tilbyder alle statsborgere fra Ukraine gratis vaccination mod Covid-19. Det sker ved at kontakte Region Sjællands sundhedsrådgivning på (+45) 70 20 42 33, hvor personalet kan hjælpe med at booke en tid i det nærmeste vaccinationscenter.
Nyttige adresser og telefonnumre
- Lægevagten: Færgestationsvej 1A, 4970 Rødby.
Åbningstid: Alle dage 09:00-21:00. - Alarm: 112
- Medical Helpline: (+45) 70 15 07 00 (åbningstid 16:00-8:00)
- Region Sjællands Sundhedsrådgivning: (+45) 70 20 42 33
Beredskabsstyrelsen har oplyst, at der fortsat ikke vurderes at være en direkte militær trussel mod Danmark. Da beskyttelsesrum skal bruges til at beskytte befolkningen mod følgerne af krigshandlinger i Danmark, er der ikke et akut behov for at tage beskyttelsesrum i brug i Danmark.
Du kan finde mere information om Danmark beredskab på Beredskabsstyrelsens hjemmeside: Danmarks nukleare beredskab i relation til krigen i Ukraine (brs.dk)
Indregistrering af biler fra Ukraine
Hvis en ukrainer kommer til Danmark i egen bil, og lader sig registrere i Det Centrale Personregister med bopæl i Danmark, skal bilen indregistreres korrekt. Det skal ske senest 30 dage efter.
Hvis en ukrainer ikke bliver registreret i Det Centrale Personregister med bopæl i Danmark, er fristen 185 dage.
Forsikring
Dansk Forening for International Motoransvarforsikring kan udstede en såkaldt gratis grænseforsikring, der gælder fra ankomst og 30 dage frem. Den dækker erstatsningsansvar ved uheld i trafikken, eller skader på mennesker og ting.
Fødevarestyrelsen har lavet en informationsside med oplysninger om, hvad man skal være opmærksom på, hvis ukrainske statsborgere kommer til Danmark med kæledyr.
Læs mere hos Fødevarestyrelsen
Hundeforsikring
Foreningen FAH har vedtaget at stå inde for ansvarsdækningen på ukrainske hunde, der er taget med til Danmark.
FAH står for Foreningen af forsikringsselskaber til overtagelse af lovpligtig ansvarsforsikring af hunde.
Sådan kan du hjælpe
Mange hjælpeorganisationer har sat en række tiltag i værk.
Dansk Flygtningehjælp
Dansk Flygtningehjælp har åbnet en psykosocial telefonlinje til ukrainere. Her kan man få en samtale med en ukrainsk fagperson om, hvilke reaktioner man selv oplever, eller om hvordan man bedst muligt kan støtte sine børn i en svær livssituation.
Linjen er åben alle hverdage fra klokken 9.00 til 10.00 og fra klokken 17.00 til 18.00. Nummeret er: +45 33 73 53 14.
Herudover tilbyder Dansk Flygtningehjælp forskellige former for rådgivning, integrationshjælp og en hotline for frivillige. Se mere her:
DRC | Ofte stillede spørgsmål om ukrainere i Danmark (drc.ngo)
Røde Kors
Hos Røde Kors har man oprettet en landsdækkende akuttelefon, hvor man kan henvende sig om ukrainske statsborgere. Telefonen er åben fra 9-16 alle hverdage og i weekenden fra 9-14. Nummeret er: +45 35 29 96 60.
Herudover er der oprettet et nationalt call-center – Røde Kors Parat – hvor man kan melde sig som frivillig og blive kaldt ud, når der er behov. Se mere om den del på:
Røde Kors Parat - Bliv parathjælper | Røde Kors (rodekors.dk)
Dansk Folkehjælp
Dansk Folkehjælp, der har hovedkontor i Nykøbing Falster, har også iværksat forskellige hjælpeindsatser. Både lokalt på Lolland-Falster og i de ukrainske nærområder. Se mere om den del her:
Hjælp Ukraine - Dansk Folkehjælp (folkehjaelp.dk)
Red Barnet
Red Barnets har lanceret en ny side, der hedder “Tag godt imod”. Her er gode
råd, viden, links og materialer til børn, fagpersoner, frivillige, forældre mv. samlet.
Følg link til siden Tag godt imod hos Red Barnet
Økonomisk bidrag
Har du lyst til at støtte hjælpeorganisationerne økonomisk, kan du finde mere information om de forskellige muligheder på deres hjemmesider.
Lolland Kommune og Røde Kors har i samarbejde åbnet et Tryghedscenter på Havneskolen i Rødbyhavn.
Tryghedscenteret er drevet af Røde Kors, som er i færd med at mobilisere frivillige kræfter, der kan hjælpe med både praktiske og sociale opgaver.
Har du lyst til at give en hånd med, er du velkommen til at skrive til Røde Kors på e-mail: Tryghedscenterlolland@rodekors.dk
Ved Havneskolen er der desuden sat en Røde Kors-container op. Her kan du aflevere eventuelle sække med tøj, dyner, tæpper eller lignende. Så vil Røde Kors sørge for, at det bliver sorteret og fordelt.
Vi kender endnu ikke de flygtninge, der kommer, og ved derfor ikke, hvilke behov de har. Røde Kors vil derfor løbende melde ud, hvis der er noget, der mangler.
Hvis du vælger at hjælpe ukrainske statsborgere på egen hånd, og f.eks. henter en gruppe til Danmark, er det vigtigt, at du hjælper dem med at blive registreret korrekt.
Du kan finde ansøgningsskema mm. på Ny i Danmark
Lolland Kommunes integrationsteam står klar til at hjælpe og vejlede om, hvordan de forskellige dokumenter skal udfyldes og håndteres. Vi anbefaler, at du gør brug af deres ekspertise.
Du kan kontakte vores integrationsteam på e-mail: integrationjob@lolland.dk eller via Lolland Kommunes Borgerservice pr. telefon: 54 67 67 67.
Lolland Kommune møder ofte først de ukrainske statsborgere, når de henvender sig til kommunen. Rejser de ind i Danmark som turister, er de som udgangspunkt selv ansvarlige for deres ophold.