
I øjeblikket kan der forekomme ventetid pga. COVID-19. Ved nødbehandling kan ringes til klinikken på telefon 54 67 75 55 for at bestille tid.
Telefontid
Tandplejens telefon 54 67 75 55 er åben på hverdage kl. 8.00-15.00.
Udenfor telefontid
Uden for tandplejens åbningstid henvises forsat til privat praksis og tandpinevagten.
Om Tandplejen
Tandplejen i Lolland Kommune har tilbud til alle bosiddende børn og unge fra 0-18 år, om at komme gratis til tandlæge.
Barnet/den unge bliver automatisk indkaldt til den klinik, der er tættest på, men der er mulighed for frit at vælge mellem kommunens 2 klinikker som ligger Nakskov og Maribo.
Første besøg er når barnet er cirka 3 år.
Der er mulighed for selv at booke, ændre eller aflyse tandlægeaftaler via Tandplejens bookingsystem, hvor man også kan læse barnet/den unges journal.
Man får automatisk en sms eller e-mail, når tiden nærmer sig. Der skal meldes afbud, hvis barnet/den unge er syg eller sløj.
Hvis du vælger privat tandpleje til børn under 16 år, så ydes der et tilskud på 65%. De resterende 35% skal selv betales. Det samme gælder for tandregulering.
Vælges privat tandlæge, skal dette meddeles til Tandplejen Lolland inden behandlingen hos privat tandlæge kan begynde.
Man kan vælge privat tandlæge fra man er 16 år uden egenbetaling, hvor Tandplejen Lolland betaler.
Er tandreguleringsbehandlingen startet skal denne afsluttes før privat tandlæge kan vælges.
Af hensyn til andre patienter og Tandplejens medarbejdere forbeholdes der ret til at undlade behandling hvis barnet/den unge har:
- Feber og feberlignende symptomer
- Svær hoste og ondt i halsen
- Svær forkølelse og influenzalignende symptomer
- Forkølelsessår
- Andre sygdomme som kan smitte andre patienter og Tandplejens medarbejdere
Hvis man er i tvivl vil det være en god ide at kontakte Tandplejen Lolland, som kan afgøre om man skal komme eller i stedet have en ny aftale.
Af hensyn til alle vores patienter, pårørende og Tandplejens medarbejdere vil vi gerne informere om vores forholdsregler ved tandbehandling og børn med lus:
- Alle tandlægestole, instrumenter og andet der har været i kontakt med vores patienter rengøres, renses, desinficeres, steriliseres og autoklaveres efter myndighedernes forskrifter. Der er derfor ingen fare for at blive angrebet af lus efter et besøg i Tandplejen
- Hvis vi opdager, at et barn har lus, informerer vi jer forældre om det
- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke har tæt kontakt til patienter, der er angrebet af lus. Vi vil derfor i mange tilfælde undlade behandling og i stedet for tilbyde en ny tid efter at lusene er væk, eller evt. når behandling af lusene er godt i gang
- Patienter der er godt i gang med anti-lus behandling, hvor vi vælger at gennemføre behandling, her vil vi i mange tilfælde give barnet en plasthætte på, mens patienten er i stolen
- Vi anbefaler at apotek eller egen læge kontaktes for at få den rigtige behandling af et luseangreb
- Alle disse forholdsregler tager vi for at tage størst muligt hensyn til vores patienter og af sikkerhed for Tandplejens medarbejdere.
I Tandplejen Lolland har vi mange års erfaring med at behandle børn og unge. Vi tilpasser vores behandling efter det enkelte barns behov og modenhed. Vores viden opdateres løbende, så vi til hver en tid arbejder efter de nyeste anbefalinger og med de bedste materialer.
Vi samarbejder først og fremmest med jer som forældre, og vi ser helst, at en af jer går med barnet til tandlæge hver gang indtil barnet er 15 år. Vi samarbejder også med sundhedsplejersker, dagplejen, daginstitutioner, skoler mv.. Tandplejen Lolland kommer gerne ud og fortæller om tænder og tandsundhed i mødregrupper, hos dagplejere, i daginstitutioner, ligesom vi har undervisningsprogrammer til skolebørn.
I enkelte tilfælde kan I benytte anden kommunes klinik. Ring til tandplejen og få oplysning om, hvad der gælder for jeres barn.
Er tandreguleringsbehandlingen startet skal denne afsluttes før privat tandlæge kan vælges.
Når du fylder 18 år, skal du vælge en privatpraktiserende tandlæge.
Du kan oplyse, hvilken tandlæge du vælger pr. telefon eller udfylde en valgseddel som du får udleveret ved sidste undersøgelse.
Herefter overfører vi dine journaloplysninger til din nye tandlæge.
Det kan spare dig for mange penge i voksentandplejen, så det er meget vigtigt, at du giver os besked om, hvor du vil fortsætte dine regelmæssige tandlægebesøg.
Hver gang barnet/den unge er til undersøgelse, vurderer vi tændernes frembrud og tandstilling.
Ved større afvigelser vil barnets sædvanlige tandlæge henvise til vores specialtandlæge. Vores specialtandlæge ser alle børn i 4.- 5. klasse med henblik på evt. tandregulering.
Hvis specialtandlægen vurderer, at det er nødvendigt at rette tænderne, bliver forældre og barn indkaldt til møde, hvor vi taler om behov og behandlingsmuligheder.
Der tilbydes kun tandreguleringsbehandling efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Specialtandplejetilbuddet er målrettet sindslidende, udviklingshæmmede m.fl., der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, voksentandplejen eller omsorgstandplejen.
Målgruppen for specialtandpleje er borgere, der har en betydelig og varig nedsat funktionsevne fx som følge af sindslidelse, udviklingshæmning, autisme, cerebral parese eller hjerneskade. Personer med andre sygdomme, der medfører, at de har svært ved at medvirke til almindelig tandbehandling, kan også modtage tilbuddet (fx patienter med Parkinsons sygdom eller sklerose). Specialtandplejen behandler både børn og voksne.
Specialtandplejen består af to dele: den kommunale specialtandpleje med egen narkoseklinik og narkoseteam på vores klinik i Maribo og den regionale specialtandpleje i Region Sjælland, hvortil vi henviser de patienter, der skal behandles i sygehusregi.
Tilbuddet omfatter al tandlægelig behandling og forebyggelse, der er behov for ud fra en tandlægefaglig vurdering, og som er realistisk at gennemføre.
Henvisning
Det er fagpersoner, der har jævnlig kontakt med personen og har kendskab til dennes funktionsnedsættelse der skal henvise/tilmelde borgeren til specialtandplejen med henblik på visitationsundersøgelse hos vores specialtandplejeteam, der vurderer, om borgeren hører til målgruppen.
Henvisningen/tilmeldingen sker ved at tage kontakt til klinikken som så sender dem til rette modtager.
Priser
For børn og unge under 18 år er behandlingen i specialtandplejen gratis. For borgere over 18 år er den maksimale egenbetaling i 2022 på 2.075 kr. pr. år. Taksten reguleres en gang årligt.
Omsorgstandpleje tilbydes til borgere, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne ikke kan udnytte voksentandplejen i privat tandlægepraksis.
Tandplejetilbuddet gives under hensyntagen til den enkeltes behov og ønsker samt helbredstilstand. Du skal visiteres til omsorgstandplejen af Visitation - Ældre & Sundhed.
Hvis du bor i dit eget hjem, henvender du dig til hjemmeplejen eller dit lokalcenter som vil hjælpe med at udfylde et ansøgningsskema.
Formålet med omsorgstandplejen er at sikre en god tyggeevne, undgå smertefulde tilstande og derved bidrage til sundhed og livskvalitet.
Omsorgstandpleje foregår på de kommunale klinikker, hvis det er muligt, og ellers i borgernes egen bolig. Behandlingen varetages af Tandplejen Lollands tandlæger samt tandlæger fra virksomheden Hjemmetandlægen.
Den maksimale egenbetaling i 2022 for omsorgstandpleje er 555 kr. pr. år. Taksten reguleres en gang årligt.
Ansøgningsskema kan rekvireres ved henvendelse til Visitation - Ældre & Sundhed på telefon 54 67 56 63 alle hverdage mellem kl. 8.00-9.00.
Ved ansøgning skal vi gøre opmærksom på at der kræves udfyldelse af helbredsskema og fuldmagt til træk i pension.
Ved akutte tandskader udenfor Tandplejen Lollands åbningstid skal man kontakte tandpinevagten i Region Sjælland eller privatpraksis.