
I 2021 da den tværfaglige naturgruppe blev dannet, kom der hurtigt fokus på, at vi måtte lave lidt feltundersøgelser på nogle af vores vilde bynære arealer.
Vores biologer og naturvejleder er gået i gang og løbende vil deres historier på de forskellige arealer blive fortalt her på siden.
Tægeland!
Når man læser overskriften, så begynder nogen måske straks at tænke på de små sorte blodsugere og borrelia. Men bare rolig, det er slet ikke skovflåter, som vi skriver om. De har nemlig 8 ben og hører sammen med edderkopperne til spindlerne. Dem har vi faktisk ikke fundet én eneste af ved vores undersøgelser i september.
Nej, vi skriver om blomstertæger, bredtæger, randtæger, frøtæger og alle mulige andre tæger, der har 6 ben og som hører til de næbmundede. Dem har vi cirka 500 forskellige arter af i Danmark og de forveksles ofte med biller, men det er en anden historie.....
Vi undersøger især områderne ved at slå med såkaldte slagnet i vegetationen, hvorved vi kan kan finde et bredt udsnit af de dyr, der er fremme på dagen og på årstiden.
I Rødby Lystskov fandt vi vildt mange tæger. Flere af arterne er sjældne og et par af arterne er aldrig før registreret på Lolland, så det var en stor succes.
Generelt lever de fleste arter af tæger af at suge plantesaft fra forskellige urter, træer og buske. De lever ofte varme steder og ofte steder med god naturkvalitet.
Dette opfyldes til fulde på Vild Med Vilje-arealet i Rødby Lystskov. Der er læ og meget varmt. Samtidig er der i år lavet en varieret slåning, så der er områder med høje, kortere og helt korte urter. Denne mosaik af natur giver fine betingelser for mange insekter, så der er vildt mange spændende dyr i Rødby Lystskov.
Vi fandt cirka 40 arter af insekter ved undersøgelsen. To af tægerne har vi valgt at beskrive her på siden. Fotos er taget af Klaus Bek Nielsen.
Rød kåltæge
Dette flotte dyr er en stor sjældenhed. Så vidt vi ved er den aldrig før set på Lolland. Vi fandt endda to eksemplarer i Rødby Lystskov, så det er dobbelt så godt. Den er nok ved at sprede sig nordover i takt med klimaforandringerne.
Lille randtæge
Denne cirka 6-7 mm lange tæge er ret sjælden og dette er eksemplar er så vidt vi ved det første fund på Lolland. Den lever især på meget varme lokaliteter.
Strand-loppeurt
Vi undersøger løbende resultaterne af vores Vild Med Vilje-indsats. Er der kommet spændende insekter, planter og så videre…..
Den første undersøgelse af Trekanten ved Maribosøerne forløb faktisk over al forventning. I et hjørne af den genskabte eng stod en flot 60-70 cm høj plante, som vi aldrig havde set før.
Vi havde det på fornemmelsen, men det var ikke lige her, vi havde forventet at finde den. Strand-loppeurt er navnet på den fine plante og den er faktisk ganske sjælden. Den er ikke fundet ved Maribosøerne i nyere tid, så vi har lidt svært ved at få armene ned.
Nu beskytter vi planten lidt ekstra, så den kan kaste frø. Hvis vi er heldige, så kan vi tilføje en bestand af Strand-loppeurt til Maribo-Søernes spændende flora.
En Snudebille
Her stod også lidt tidsler. Udover at være fine nektarplanter, når de blomstrer, så er de også levested for flere sjove billearter.
Vi fandt blandt andet den relativt sjældne snudebille, Larinus turbinatus, som burde hedde tidselsnudebille, da den kun lever på forskellige arter af tidsler - den sidder ofte i blomsterne.
Larinus turbinatus er en forholdsvis ny dansk art. Den blev første gang registreret i Danmark i 2007. Siden har den spredt sig flittigt i Østdanmark. På Lolland-Falster kan du finde den mange steder, hvor der vokser tidsler på en solrig og varm plet. De er særligt hyppige på den lave horsetidsel.
Med en størrelse op til 10 mm, så er billen til at få øje på.