
Byrådet har i 2020 besluttet at der skal etableres landsbyklynger i Lolland Kommune.
Landsbyklynger er en model for landsbyudvikling, som skal understøtte samarbejder på tværs af landsbyer. Målet er at vise nye veje til, hvordan dette samarbejde kan skabe grundlag for det gode liv på landet.
I Lolland Kommune har Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget udpeget fire geografiske områder som udgør kommunens landsbyklynger.
Det strategiske afsæt
Tidligere kunne man bo, arbejde og have en aktiv fritid i landsbyen men flere steder er befolkningstilvæksten i de større byer accelereret og det har efterladt de mindre landsbyer med langt færre indbyggere og arbejdspladser, og denne udvikling har ført markante forandringer med sig.
I kommunens Plan- og Udviklingsstrategi peges der på, at man i Lolland Kommune vil arbejde for at skabe balance mellem by og land, og i den forbindelse nævnes landsbyklynger, som en mulig ny organisationsform.
Den måde som der skal arbejdes med landsbyklynger læner sig også op af indsatsområder i Kultur- og Fritidspolitikken samt kriterierne i kommunens Masterplan vedrørende kultur- og fritidsfaciliteter.
Rammen for landsbyklyngerne
I Lolland Kommune er det besluttet, at styregruppen for den enkelte landsbyklynge skal være sammensat af repræsentanter fra foreningslivet og at de indsatsområder, som styregruppen skal arbejde med skal være koncentreret om natur-, kultur- og fritidsområdet. Der er afsat 900.000 kr. pr. klynge til de indsatser, som styregrupperne ønsker at arbejde med. Overskrifterne for indsatserne skal godkendes af Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget.
Etableringen af landsbyklyngerne er i sin spæde start men på sigt er håbet, at landsbyerne i klyngen vil bruge hinandens styrker til at udvikle den enkelte landsby og hele klyngen. Det er tanken, at man bruger hinandens styrker til at skabe fælles identitet, sociale fællesskaber og til at styrke, bevare og prioritere mellem aktivitetsmuligheder og fælles faciliteter. På den måde udnyttes både menneskelige og fysiske ressourcer på tværs. På sigt kan samarbejdsemnerne udvides så det dækkere bredere, hvis klyngen har interesse for det.
Nedenfor kan du se, hvem der sidder i styregruppen for hver landsbyklynge og hvilke indsatser der arbejdes med. Siden vil løbende blive opdateret i takt med at samarbejdet i klyngerne udvikles.