Hvilken tid på året er det bedst at så frøblandinger i haven? Hvad er et kvashegn, og hvordan bygger man et? Hvor i haven kan det være oplagt at lave et vandhul?
Der kan opstå mange spørgsmål, når man gerne vil gøre mere for vores vilde natur.
Derfor har vi indgået et samarbejde med nogle frivillige ildsjæle, som vi kalder for Vilde ambassadører. De står klar til at give gode råd og vejledning i, hvordan du kan gøre mere for vores vilde natur.

Mød kommunens Vilde ambassadører
Om Pernille
Pernille har sin daglige gang i Langø, men bevæger sig også i Nakskov og Dannemare området.
Pernille er opvokset med ordentlighed, pæne græsplæner og flotte blomsterbede. I de senere år er hun begyndt at se det smukke i det, som andre vil kalde for ukrudt, og hvilket formål det kan have for f.eks. dyrelivet omkring os.
Naturinteresser
Pernille har fokus på at ukrudt kan bruges aktivt, hvis vi vil. Mælkebøttesirup, tørrede brændenælder til drys over ens pastaret og ramsløg som pesto.
"Min have ser måske ikke ordentlig ud for alle, men for mig er den helt perfekt." siger Pernille.
Kontakinformation
Pernille Kruse Pedersen
Om Jakob
Jakob holder til i Vestenskov og har et godt lokalkendskab.
Naturinteresser
Jakob elsker at gøre den vilde natur til en smuk have og bruge den i maden.
Han fokuserer især på at bringe mangfoldighed ind i haven, for at se hvordan vores hjemmehørende arter kan finde plads i vores egne haver, når vi tænker os lidt om og skaber forskelligartede levesteder.
Jakob har også en kærlighed til krydderurter, som han med glæde deler med haven bier og sommerfugle. Han elsker at følge det farvestrålende mylder af smådyr, som finder sig tilrette i havens små hjørne.
Jakob sætter stor pris på den gavmildhed og skønhed vores natur kan give os, hvis vi bare lærer at lade vores sanser forkæle os, når vi færdes ude.
Kontaktinformation
Jakob Peter Raahauge
Om Susanne
Susanne er uddannet agronom og har brugt en stor del af sit professionelle liv til arbejdet for udbredelse af naturvenlige dyrkningsmetoder.
Til dagligt bor Susanne i Herlev Kommune, hvor hun har et rækkehus i en boligforening, der ligger i et 6 ha stort moseområde. Her er Susanne formand for deres Grønne udvalg. De har til opgave stå for udarbejdelse af plejeplan og gennemføre initiativer til grøn pleje i retning af Vild med Vilje. I år har de plantet buske og flerårige vilde planter, og lavet en plan for reduceret græsslåning.
I forbindelse med at Susanne gik på pension, købte hun i 2021 en flexbolig i Onsevig, hvor hun er så heldig at kunne opholde sig ca 1/3 af sin tid.
Naturinteresser
Susanne er optaget af at kigge på fugle, men for at der skal være mange fugle at kigge på, må vi sørge for at der er mad til dem såsom insekter og frø på landjorden og fisk i havet.
"I vores haver kan vi sørge for at plante mange forskellige arter, der hører til i Danmark, så vi kan tiltrække flest mulige insekter. Men også gerne noget med nødder eller bær så der også er noget til fuglene. Vi får desværre ikke vild natur tilbage ved at lade naturen passe sig selv, vi er nødt til at hjælpe den på vej." Siger Susanne
Kontaktinformation
Susanne Møller Andersen
Vil du være Vild ambassadør?
Som Vild ambassadør deler du din viden og erfaring med andre, som ønsker at blive bedre til at arbejde med den vilde natur. Det kan være på hobbyplan og som fagperson.
Ønsker du at blive Vild ambassadør, kan du tilmelde dig her.
Vil du dele en historie fra din egen have med os og andre, kan du tilmelde dit vilde tiltag i vores fællesskab om den vilde natur.
Gå til tilmelding af vilde tiltag.
Vilde landmænd
I vores landsdel, hvor landbruget ejer xx m2 af vores samlede areal, er det vigtigt, at vi får fortalt om de landmænd- og kvinder, som i deres hverdag gør en forskel for vores natur.
Herunder kan du møde to landmænd på Lolland, som har fokus på den vilde natur.
Om Niels
Niels Rasmussen, Nørremosevej, er konventionel landmænd og svineavler. Han har nær sin ejendom fået omdannet 2 stykker markareal på hver lige over 2 ha til skov, hvor der før er dyrket almindelig afgrøder.
Niels´naturtiltag
Der er tale om blandede beplantninger med hovedsagelig hjemmehørende løvfældende træer samt en smule skovfyr og lærk.
På det ene stykke ligger en sø, der før var tilgroet, men som nu er oprenset, og der er lavet et åbent område omkring søen, hvor der sås blomsterplanter.
Niels har fået dækket næste hele udgiften til etablering af skovene og til hegning. Han kommer selv til at dække den manglende indtægt ved, at arealerne ikke mere skal dyrkes samt for pleje af arealerne i 2-3 år, så træerne ikke gror til i anden vækst.
Niels oplyser, at de 2 små stykker skov kun er etableret, fordi han gerne vil have noget skov nær sin bolig, og for at give bedre levemuligheder for insekter og fugle samt vildt. Her er søen på det ene stykke et stor plus, og den vil også give levemulighed for padder.
Om Allan
Allan Clausen, Bukkehavevej, er planteavler og har job ved siden af. Men det forhindrer ham ikke i at tænke på natur som en del af driften af ejendommen.
Når Allan kører i marken, tænker han over, at han ikke behøver komme ud i alle hjørner og kroge. Han har desuden flere remiser, som godt kunne opdyrkes, men han har stor glæde af at give plads til f.eks. rådyrene og fuglelivet i området. Allan fortæller, at han og familien har stor glæde af at se rå og kid, der kommer fra en remisse nær huset og op i haven.
Allans naturtiltag
Allan har også besluttet at bræmmerne langs alle vandløb, som løber igennem hans jord, er blevet udvidet fra 2 til 4 meter. Bræmmerne slås kun 1 gang årligt, og bræmmerne giver dermed plads til en del blomster til glæde for de vilde bier og sommerfugle m.v.
Allan er også så heldig at have viber på et par dyrkede arealer. Dem er han meget opmærksom på at passe godt på, så der kommer vibepletter på markerne, der hvor viberne nu har besluttet sig for at lave rede.
Hos brødrene Martin og Jens Stentebjerg Hansen på Vesterbogård ved Købelev kan det høres, når forårets varme vækker de sjældne løvfrøer fra vinterhiet. Så kvækker den lille frø med den store stemme i kor, som kan høres vidt omkring på stille aftener.
Og fremover er der gode muligheder for, at løvfrøerne kan udvide deres kor betragteligt. For Martin og Jens har lagt en stort arbejde i at pleje en række vandhuller på deres jord.
Der er ryddet buske og brombærkrat, og vandhullerne er oprenset og afrettet, så de nu står klar til gamle og nye beboere. Arbejdet er udført af brødrene selv med hjælp fra en entreprenør og økonomisk støtte fra Lolland Kommune.
Ud over løvfrøerne vil indsatsen også være til gavn for en lang række andre dyr og planter, og brødrene kan glæde sig over, at alt det hårde arbejde samtidig både kan forbedre jagten i området og give spændende ting at kigge på under markarbejdet.
I vinteren 2020/2021 er der etableret et næsten 1 ha stort vådområde på Vesterbogårds marker, som vil kunne fjerne kvælstof fra drænvandet, samtidig med at det kan blive en spændende naturlokalitet i sig selv.
Virksomheder
Er der for højt græs ude foran en virksomhed, kan virksomheden for nogle godt fremstå som et sted, hvor der ikke helt er styr på tingene. Det er en fordom, vi gerne vil tage kampen op mod - i håb om, at også flere virksomheder i fremtiden vælger at gå den vilde vej.
Der er allerede nogle virksomheder i Lolland Kommune, som har gjort noget for fremme og tilgodese biodiversiteten. Dem kan du læse om herunder.
I foråret 2021 startede Refa og Park og Vej samarbejde omkring to grønne arealer, hvor de ønskede at tilgodese biodiversiteten og vores natur.
Via gode snakke og dialog nåede vi frem til at Refa ville forsøge sig med nogle blomsterfrøblandinger på forskellige arealer. Der blev også snakket om græsslåning og hypighed.
Virksomheden Alfa Laval i Nakskov ejer store åbne arealer i byens industrikvarter. Dele af området er forpagtet ud til landbrugsdrift, mens andre dele er udlagt som kortklippet græsplæne.
Virksomheden er allerede opmærksom på at drive områderne uden brug af gødning og sprøjtegifte, men overvejer nu at gå skridtet videre, med tiltag til at øge biodiversiteten på arealerne.
Der er plantet en del frugttræer på grunden, og en flok rådyr kommer på besøg nær virksomhedens bygninger. Desuden har et tårnfalkepar ynglet i en af bygningerne i en årrække.
Alfa Laval er gået i dialog med Lolland Kommune omkring arealernes fremtidige drift, og målet er at finde løsninger der tilgodeser både biodiversiteten, virksomheden og det omkringliggende lokalområde.
Beboerforeninger og bylaug
At gøre naturen mere vild er også et emne, som flere beboerforeninger og bylaug er blevet opmærksomme på.
Herunder kan du læse om nogle beboerforeninger og bylaug på Lolland, som arbejder med at gøre naturen mere vild.
Langø og omegns bylaug er meget aktive, som man tydeligt kan se, når man besøger byen.
I foråret 2020 plantede frivillige Langøboere, med vejledning fra Park og Vej, ikke mindre end 328 planter af 14 forskellige arter ved byens forsamlingshus.
Læs artiklen fra Folketidende - 'Flotte blomsterkasser i Langø'.
I Horslunde har man en meget aktiv beboerforening. De arbejder selvstændigt og er altid klar på et godt samarbejde med Park og Vej.
Ideer mangler der ikke og da de for nogle år siden kom med en ide omkring en landsbypark på det gamle stadion i byen, blev det øsnke også opfyldt.
Inden i området med det høje græs, har beboerforening selv plantet frugttræer og en hassellund.
Der er også blevet invisteret i en nye legeplads, så der indbydes til lege mange steder i byparken.
Park og Vej står for græsklipning. Stierne og aktivitetsområderne bliver klippet igennem hele sæsonen, men det høje græs får en efterårsnedklipning med opsamling af afklippet.