Skip til hoved indholdet

Endelig vedtagelse af Lokalplan 360-156 og Kommuneplantillæg 10 for Fyrrelunden, Kramnitze

Lolland Kommune har den 4. april 2024 endeligt vedtaget ”Lokalplan 360-156 og Kommuneplantillæg 10 for Sommerhusområdet Fyrrelunden, Kramnitze.

Lokalplan 360-156 kan downloades her som pdf Kommuneplantillæg 10 kan downloades her som pdf

Mindretalsudtalelse:

Lokallisten Lolland stemmer imod, da der ikke lyttes til borgerne.

Enhedslisten stemmer imod, idet store sommerhuse skal placeres i egne områder, da det den eneste måde hvorpå forholdene kan blive tilfredsstillende for brugere af små familiesommerhuse såvel som for brugere af de store udlejningssommerhuse

Lokalplanens indhold

Lokalplanen for sommerhusområdet Fyrrelunden, Kramnitze giver mulighed for, at der på området kan udstykkes fire grunde, hvor der kan opføres sommerhuse, der kan huse flere familier ad gangen og i en standard og kvalitet, der imødekommer nutidens behov.

Lokalplanen giver mulighed for at bygge sommerhuse i op til 6,5 meters højde og den fastlægger en bebyggelsesprocent på maks. 15. Lokalplanen fastlægger ikke en maks. størrelse på sommerhusene.

Med den i lokalplanen foreslåede udstykningsplan, kan der på den enkelte grund opføres bebyggelse på op til 200-274 m2 afhængig af grundens størrelse.

Kommuneplantillæggets indhold

Forslaget til lokalplan var ikke i overensstemmelse med den gældende ramme i Kommuneplan 2021-2033 for så vidt angår den maksimale byggehøjde der i kommuneplanrammen var fastsat til maks. 5 meters højde.

Der er derfor udarbejdet et tillæg til Kommuneplan 2021-2033, der fastlægger en maks. byggehøjde på 6,5 meter.

Behandling af indsigelser m.m.

I høringsperioden er der indkommet i alt 5 indsigelser, som alle er imod store sommerhuse på dette sted. Derudover er der bl.a. fremført følgende bemærkninger:

  • Der foreslås, at der i stedet gives mulighed for sommerhuse, som dem der i forvejen er opført på Fyrrelunden (75-100 m2)
  • Det anbefales, at der i stedet findes steder til store sommerhuse uden for de eksisterende sommerhusområder.
  • Bygningshøjden ønskes ikke hævet til maks. 6,5 meter.
  • Kravet om udlægning af 30 % fælles rekreativt areal bør fastholdes.
  • I lokalplanen bør der stilles krav om at grundejerne skal være medlem af Grundejerforeningen Kramnitze.

Til det sidste punkt, kan der oplyses om, at der i lokalplanen på side 25 er redegjort for, hvorfor det ikke er muligt at stille krav om medlemskab af den eksisterende grundejerforening i lokalplanen.

Høringssvarene har ikke medført ændringer af planforslagene. Der er kun lavet ganske få administrative rettelser bl.a. på baggrund af det nye bygningsreglement.

Retsvirkninger - lokalplan

Når lokalplanen er offentlig bekendtgjort, må der ikke - retligt eller faktisk - etableres forhold inden for lokalplanområdet, der er i strid med lokalplanens bestemmelser, jf. Planlovens § 18. Ejendomme, der er omfattet af planen, må kun udnyttes i overensstemmelse med planens bestemmelser, medmindre der gives en dispensation. Lovlig udnyttelse af eksisterende ejendomme kan dog fortsætte uændret. For forhold, som ikke er reguleret i lokalplanen gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i Byggeloven og Planloven.

En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, og byrådet og grundejere i området er således ikke forpligtet til at realisere lokalplanen.

Retsvirkninger - kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget er blevet endeligt godkendt og er dermed en del af den samlede kommuneplan for Lolland Kommune.

Byrådet kan modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med kommuneplanens rammer, jf. Planlovens § 12, stk. 2 og 3. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Klagevejledning

Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3.

Klagefrist

Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen offentliggøres, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsesdatoen. Udløber fristen på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.

Hvem er klageberettigede

Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Sådan klager man

Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus (naevneneshus.dk).

Man logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Lolland Kommune via klageportalen.

Når man klager, skal man betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

I klageportalen sendes klagen automatisk først til Lolland Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet. Man får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser klagen, hvis man sender den uden om klageportalen, medmindre man forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet, som afgør, om man kan fritages for at bruge klageportalen.

Opsættende virkning

Ifølge Bek. nr. 130 af 28. januar 2017 § 5 har en klage over denne afgørelse ikke opsættende virkning. Planklagenævnet kan træffe afgørelse om at fravige lovgivningens udgangspunkt i særlige tilfælde.

Civilt søgsmål

Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved domstolen, skal søgsmål være anlagt senest 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt

Yderlige oplysninger

Kan fås ved kontakt til Eva Westerholt på tlf. 54 67 64 09 eller e-mail til planerogkort@lolland.dk

.

Kontakt

Teknik- og Miljømyndighed

Fruegade 7, 4970 Rødby
tmm@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links