Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
15-08-2022 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget |
Sted: |
Administrationsbygningen i Rødby, Fruegade 7 |
Deltagere: |
Ikke registreret |
PDF: |
|
Sagsnr.: 00.01.00-G01-18-21
Sagsfremstilling
Godkendelse af dagsorden til møde i Klima-, Teknik- og Miljøudvalget den 15. august 2022.
Beslutning
Godkendt.
Sagsnr.: 09.13.01-S29-1-22
Sagsfremstilling
Gebyr for rottebekæmpelse blev i 2020 fastsat til 0,0505 promille af ejendomsværdien gældende for 2021.
Allerede til udvalgets møde i april 2022 omkring den fremtidige rottebekæmpelse blev det beskrevet, at udgifterne til rottebekæmpelse må forventes at stige, bl.a. som følge af øgede lovkrav både til den praktiske bekæmpelse og den administrative myndighedsbehandling. På daværende tidspunkt blev skønnet forventede stigninger på 200 - 500 %.
Beregninger viser et udgiftsbehov i 2023 på kr. 4.047.246 - fordelt med kr. 3.370.928 til den praktiske bekæmpelse og kr. 676.318 til de administrative udgifter (herunder myndighedsbehandling, IT-systemer, afhjælpende foranstaltninger samt handlingsplan).
Teknik- og Miljømyndigheden foreslår på baggrund heraf at fastsætte gebyr for rottebekæmpelse med en promille på 0,1112 gældende fra 2023 - svarende til udgiftsbehovet beregnet ud fra grundlaget for den samlede ejendomsværdi for 2022.
En stigning fra 0,0505 promille til 0,1112 promille vil betyde en stigning i 2023 opkrævningen hos en boligejer med en ejendomsværdi på kr. 500.000:
Bidrag til rottebekæmpelse i 2022 kr. 25,25
Bidrag til rottebekæmpelse i 2023 kr. 55,6
Stigning kr. 30,35
En stigning fra 0,0505 promille til 0,1112 promille vil betyde en stigning i 2023 opkrævningen hos en boligejer med en ejendomsværdi på kr. 1.000.000:
Bidrag til rottebekæmpelse i 2022 kr. 50,5
Bidrag til rottebekæmpelse i 2023 kr. 111,2
Stigning kr. 60,7
Økonomi
Økonomien i den obligatoriske rottebekæmpelse skal hvile i sig selv. Det betyder, at et evt. overskud eller underskud vil blive overført til næste budgetår.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter kap. 3, § 32.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at der opkræves 0,1112 promille af ejendomværdien til rottebekæmpelse gældende fra 2023.
Sagen afgøres af
Byrådet i forbindelse med vedtagelse i af takstblad 2023
Beslutning
Indstilles godkendt.
Sagsnr.: 01.02.05-P16-19-22
Sagsfremstilling
Hotel Maribo Søpark har ansøgt kommunen om at igangsætte en planproces, der skal gøre det muligt at udvide overnatningskapaciteten på hotellet. Maribo er et vigtigt sted i Lolland Kommune, hvor der er et særligt potentiale for at øge kapaciteten for overnatning, hvilket vurderes at være en nødvendighed, for at Maribo kan fastholde sin status som destination for turister og besøgende.
Hotellet oplyser, at de i de seneste par år har oplevet en stigende efterspørgsel på overnatning, og efterspørgslen er større, end hvad hotellet har kapacitet og kvalitet til.
På den baggrund ønskes hotellet udvidet. Se kort Bilag 1.
Udvidelsen af hotellet forudsætter, at den eksisterende lave bebyggelse i området fjernes, og at der opføres en hotelfløj i 4 etager, som er en spejling af allerede eksisterende værelsesfløj. Med de to værelsesfløje vil hotellet opnå symmetri over midten ved indgangen. Det eksisterende plangrundlag giver dog kun mulighed for 2½ etage, hvor spejlingen af værelsesfløjen ønskes placeret. Se udvidelsen af hotellet Bilag 2.
Eksisterende bygninger i to etager ud til Vestergade vil også blive udnyttet til værelser eller boliger. De to bygninger har fladt tag, som ikke passer ind i området, når ”konferencebygningen” fjernes til fordel for ny værelsesfløj, og de to fladtagsbygninger påtænkes at blive ombygget til at få en tagetage på, så de når 2½ etage, som planen allerede nu tillader.
Området er omfattet af to eksisterende Lokalplaner og en byplanvedtægt, som alle giver mulighed for hotellet men ikke en ny hotelfløj på 4 etager. Den ønskede udvidelse kræver derfor en ny lokalplan.
Kommuneplanrammen udlægger området til bymidte/centerområde, og den giver mulighed for 4 etager ved Hotel Søpark og 2½ mod Vestergade. Projektet kræver derfor ikke kommuneplantillæg.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om Planlægning
Gældende plangrundlag, der skal ændres:
Hele Lokalplan 363-76 - Hotel Maribo Søpark, Vestergade skal ophæves og en delvis ophævelse af Byplanvedtægt 363-BP4 - Område ved Vestergade i Maribo og Lokalplan 363-53 - Maribo bykerne - Østergade/Torvet/Vestergade mv.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at der igangsættes ny lokalplan for Milling Hotel Søpark i Maribo.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.03-P15-3-22
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 17. september 2015 Risikostyringsplanen for oversvømmelse af Nakskov, der fastsætter mål for og en prioritering af indsatserne. Herunder blev det besluttet at sikre Nakskov mod højvande på +2,5 meter. Denne plan er revurderet og ajourført samt godkendt af Byrådet den 29. maj 2022.
Den 28. april 2022 vedtog byrådet en anlægsbevilling til detailprojektering af højvandsport i Nakskov, herunder at Statens Kystpulje skulle ansøges.
Ansøgningen til Statens Kystpulje forudsætter, at planlægningen og myndighedsarbejdet er igangsat for det konkrete projekt.
Projektbeskrivelse
Højvandssikringen placeres ved indsejlingen til Nakskov Havn og består af en skydeport, der kan trækkes hen over havbunden og lukke af for vandgennemstrømningen, når der er stormflodsvarsel.
Portløsningen består af selve stålporten, bundkonstruktionen, portkammeret og sidedæmninger, som indsnævrer bredden til 60 meter, en gennemsejlingsbredde som er afstemt med havnens lodser. Portkammeret og dermed de største dele af anlægget placeres syd for sejlrenden. Planlægningen skal endvidere give mulighed for at etablere diger, terrænreguleringer eller andet, landværts selve portløsningen, der sikrer, vandet ikke løber bagom porten. Endelig skal planlægningen sikre en adgangsvej frem til den sydlige del af anlægget, så det kan vedligeholdes.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Selve portløsningen reguleres af Kystbeskyttelsesloven, mens de landværts placeret anlæg reguleres af den almindelige lovgivning på land, herunder planloven mv.
Planlovens § 23c
Området er beliggende i delvist by- og landzone og området er ikke omfattet af en kommuneplanramme, der giver mulighed for etablering af kystbeskyttelsesanlæg. Placeringen af en højvandsport med tilhørende landanlæg er dermed ikke i overensstemmelse med plangrundlaget, og der skal derfor udarbejdes både kommuneplantillæg, der udlægger en kommuneplanramme og lokalplan for området.
Da det er en væsentlig ændring af den gældende kommuneplan, skal der indkaldes idéer og forslag til den forestående planlægning. Dette sker ved at udsende et idéoplæg i offentlig høring i minimum 14 dage.
Høring/udtalelse
Indkaldelsen af idéer og forslag til den forestående planlægning er den første officielle høringsperiode i planlægningsprocessen. Efterfølgende skal forslag til kommuneplantillæg og lokalplan sendes i offentlig høring.
I forbindelse med høringsperioden i idéfasen er der mulighed for at afholde borgermøde. Hvis der afholdes borgermøde, anbefales det, at den normale høringsperiode på 14 dage på idéoplæg forlænges til 4 uger, og borgermødet afholdes midt i høringsperioden.
I den konkrete sag anbefales det, at der afholdes borgermøde, så man kan præsentere både det konkrete projekt, planprocessen og den videre procesplan.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at der udsendes et idéoplæg i 4 ugers offentlig høring, og der afholdes et borgermøde midt i høringsperioden.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt - høring påbegyndes når bilaget er færdigudarbejdet.
Sagsnr.: 01.02.05-P16-242-21
Sagsfremstilling
Vejrø Resort, som er beliggende på Vejrø, ønsker at følge med den grønne omstilling og vil derfor gerne udfase brugen af diesel som energikilde. Vejrø Resort har allerede to eksisterende 25 m husstandsvindmøller, og forventer ved etablering af en ny og større vindmølle at reducere deres brug af diesel med op til 90%.
Ønsket er, at de to eksisterende husstandsvindmøller, placeret på den centrale del af Vejrø, udskiftes med en Vestas V29 – 225 kW mølle med en rotordiameter på 29 m og en totalhøjde på 44,5 m til vingespids. Den nye mølle vil kunne producere omkring 650-700.000 kWh om året, og der vil dermed være en overproduktion ift. det nuværende elforbrug, der vil kunne bruges til den lokale varmeproduktionen på Vejrø.
I tillæg til den nye vindmølle vil der på sigt blive etableret et nyt solcelleanlæg på arealet omkring den nye vindmølle. Solcelleanlægget ønskes plaveret øst-vest og vil derfor have produktion af strøm tidlig formiddag og aften, hvorved behovet for energilagring minimeres.
For at kunne udnytte vind- og solenergien fra den nye vindmølle og solcelleanlæg hele året – også når solen ikke skinner og det ikke blæser - etableres der et batterilager og en række varmeakkumuleringstanke, der kan bruges til fjernvarme-opvarmning på øen. Det lokale fjernvarmenetværk er veludbygget, og varme fra akkumuleringstankene vil derfor kunne opvarme de fleste af bygningerne på øen. Batterilageret bygger på litium-teknologi og vil i første omgang blive etableret med en kapacitet på 455 kWh og en forventet udvidelse på ca. 240 kWh.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om planlægning. Lov om miljøvurdering af planer og programmmer. (VVM)
Området er ikke i overensstemmelse med Kommuneplan 2021-2033, da projektområdet ikke er udlagt til tekniske formål. Der skal, for at muliggøre etablering på den ansøgte placering, udarbejdes og vedtages et nyt kommuneplantillæg samt en lokalplan.
Forud for lokalplan arbejdet skal der dog være en idéfase, som igangsættes med nærværende sag - når høringssvar fra idéfasen foreligger, vil udvalget påny blive orienteret forud for udarbejdelse af den egenlige lokalplan.
Det planlagte projekt er indeholdt i miljøvurderingslovens bilag 2 punkt 3, og er derfor omfattet af krav om screening jf. miljøvurderingslovens § 16, og evt. efterfølgende miljøvurdering, jf. miljøvurderingslovens § 15 stk. 1.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at "Idéoplæg til Vindmølle og solceller på Vejrø" - Bilag 1 udsendes i 4 ugers offentlig høring.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-241-21
Sagsfremstilling
Lolland Kommune oplever en stigende efterspørgsel på nye moderne boligformer, herunder seniorbofællesskaber. På den bagrgund er et areal ved Havesangervej i Maribo blevet solgt til virksomheden Skanlux, som ønsker at opføre 56 3-værelses boliger med tilhørende fælleshus, orangeri og grønne områder.
Området er omfattet af den eksisterende Lokalplan 360-87, hvor området er udlagt til traditionelle parcelhusgrunde. For at kunne realisere projektet til et seniorbofællesskab skal der udarbejdes en ny lokalplan, der giver mulighed for tæt-lav bebyggelse, jf. vedlagte forslag til Lokalplan 360-145 - Bilag 1. For at fremtidssikre området giver den nye lokalplan også mulighed for, at området kan udstykkes til parcelhusgrunde.
På området syd for lokalplanområdet er Lolland Kommune i gang med at udstykke og byggemodne parcelhusgrunde, som forventes solgt over de næste par år. I den forbindelse bliver der etableret en ny sidevej til Havesangervej, som kommer til at hedde Tornsangervej, og som bliver den nye adgangsvej til lokalplanområdet.
I mellem de eksisterende og de nye boligområder er der store fælles friarealer, som netop er ved at blive beplantet og forsynet med stier, opholdsområder mv., så hele området omkring Havesangervej vil fremstå som et nyt, samlet, attraktivt og grønt boligområde i Maribo.
Sagens indhold er i overensstemmelse med Lolland Kommunes Boligpolitik vedtaget af Byrådet d. 26-08-2021, hvori det blandet andet er besluttet at fremme et varieret boligudbud.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
I Kommuneplan 2021-2033 indgår lokalplanområdet i Maribo by indenfor rammeområde 360-B31 Boligområde ved Havesangervej i Maribø øst. Forslag til Lokalplan 360-145 er i overensstemmelse med kommuneplanen.
Den nuværende Lokalplan 360-87 ophæves for det aktuelle lokalplanområde, når Lokalplan 360-145 er endeligt vedtaget af Lolland Kommune.
Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) skal der foretages en miljøvurdering af planer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.
Der er foretaget en screening af lokalplanen, og på den baggrund har Lolland Kommune besluttet følgende:
Planen omhandler ændringer af en eksisterende plan, og planen vurderes ikke at danne grundlag for byggeri og anlæg, der medfører en væsentlig påvirkning af miljøet jf. § 10 i lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM).
Høring/udtalelse
Forslaget til lokalplan skal jf. reglerne i lov om planlægning sendes i offentlig høring i mindst 4 uger. Teknik- og Miljømyndigheden anbefaler, der afholdes et borgermøde om lokalplanforslaget, og at høringsperioden fastsættes til 6 uger for at give god mulighed for afholdelse af borgermødet i høringsperioden.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller,
- at forslag til Lokalplan 360-145 Boliger ved Tornsangervej i Maribo godkendes og sendes i offentlig høring i 6 uger
- at der afholdes borgermøde i høringsperioden.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-5-22
Sagsfremstilling
Den 28. februar 2022 behandlede og godkendte Klima-, teknik- og miljøudvalget igangsættelse af en ny lokalplan på Kidnakken i Maribo, til erstatning for den eksisterende Lokalplan 363-27. Da der er en lokalplan på arealet i forvejen, skal udvalget godkende, at arbejdet med en ny lokalplan igangsættes.
Lolland Kommune ønsker med Lokalplan 360-143 bilag 1, at give mulighed for både erhverv og offentlige formål inden for det eksisterende erhvervsområde Kidnakken i Maribo.
Baggrunden for lokalplanen er, at distriktspsykiatrien i Region Sjælland ønsker at flytte ud på Kidnakken. Distriktspsykiatrien er offentligt formål og kan derfor ikke rummes inden for den gældende erhvervslokalplan. Området er dog omfattet af Kommuneplanramme 363-1.E.2, som ud over erhverv også giver mulighed for offentligt formål. Ønsket er dermed i overensstemmelse med kommunens overordnede planlægning.
Den nye lokalplan tager udgangspunkt i de erhvervsmuligheder, der er i den eksisterende plan, og giver derfor fortsat mulighed for erhverv i klasse 3-6 som i dag; det vil sige kontor- og servicevirksomhed, og industri-, lager-, værksteds- og engrosvirksomheder. Men samtidig giver den også mulighed for visse former for offentligt formål. Dog ikke kulturinstitutioner, undervisning (folkeskoleniveau), dag- eller døgninstitutioner, eller andre offentlige formål, der vil medføre ændringer i forholdene for det eksisterende erhverv.
Inden for området danner de gamle sukkerfabriksbygninger et udpeget værdifuldt kulturmiljø. Dette er indarbejdet i planen, ved bl.a. udpegning af en bevaringsværdig bygning, belægningselementer og fastsættelse af materialevalg i dele af området.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om planlægning
Lokalplan 363-27 er gældende for området. Lokalplanen vil blive ophævet i sin helhed af den nye Lokalplan 360-143.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Der er gennemført en miljøscreening af planen.
Teknik- og Miljømyndighed vurderer, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af planen, idet den omhandler ændringer af en eksisterende plan, og planen ikke vurderes, at danne grundlag for anlæg, der medfører en væsentlig påvirkning af miljøet
Høring/udtalelse
Forslaget til lokalplan skal jf. reglerne i lov om planlægning sendes i offentlig høring. Der planlægges ikke afholdt borgermøde i høringsperioden, idet lokalplanens indhold er en opdatering af den eksisterende plan, og der ikke foretages væsentlige ændringer i forhold til den eksisternde lokalplan. Derudover er der ikke planlagt konkrete byggeprojekter i den nærmeste fremtid.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller,
at forslag til Lokalplan 360-143 - Erhverv og offentligt formål, Kidnakken i Maribo, godkendes og sendes i offentlig høring i 4 uger. (1. - 29. juni)
Supplerende sagsfremstilling
Supplerende sagsfremstilling til Klima-, Teknik- og Miljøudvalget på mødet 15. august 2022 - endelig godkendelse af Lokalplan 360-143 - Erhverv og offentligt formål, Kidnakken i Maribo.
Forslag til Lokalplan 360-143 - Erhverv og offentligt formål, Kidnakken i Maribo har været i offentlig høring fra den 1. - 29. juni 2022.
Der er i den forbindelse fremkommet et enkelt høringssvar fra BEWI, som ejer virksomhedden på Kidnakken 13 - bilag 2.
Høringssvaret går på bygningshøjde og -materiale, byggefelt og kulturmiljø. Gennemgangen af høringssvaret kan ses i - bilag 3.
Høringssvaret har medført forslag til enkelte ændringer i forhold til muligt materiale på nye bygninger og til bevaringsudpegningen af mindre elementer i kulturmiljøet. Foreslåede rettelser, herunder også enkelte administrative rettelser til Lokalplan 360-143, er skrevet med rødt og kan ses i - bilag 4.
Ændringerne i forhold til lokalplanforslaget er ikke vurderet til at være af en sådan karakter, at det har medført en fornyet høring eller partshøring.
Indstilling til KTM d. 15. august 2022 :
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at:
Lokalplan 360-143 - Erhverv og offentligt formål, Kidnakken i Maribo med foreslåede rettelser godkendes endeligt.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Tidligere besluttet
Beslutning fra Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, 30. maj 2022, pkt. 9:
Fraværende: Klaus Svensson
Godkendt.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 01.02.05-P16-245-21
Sagsfremstilling
Energinet ønsker at opføre to højspændingsstationer, der dels skal etableres som led i, at Energinet skal forstærke elnettet på Lolland for at kunne transportere den stigende mængde grønne strøm fra nye solceller og vindmøller, samt for at sikre strømforsyningen til Femern forbindelsen.
Forslag til Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde - Bilag 1, Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby - Bilag 2 og Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde - Bilag 3, giver mulighed for at etablere de to nye højspændingsstationer i umiddelbar nærhed af hhv. den eksisterende 132/50 kV station i Rødby og den eksisterende 50 kV station i Gloslunde.
Selve Højspændingsstationerne måler 195 m x 116 m og består begge steder af en række eltekniske komponenter, herunder bl.a. to transformere og en reaktor. De højeste komponenter på stationerne vil være lynfangsmasterne, der er ca. 18 m i højden. Lynfangsmaster er spinkle gittermaster, som beskytter stationsanlægget mod lynnedslag.
De resterende elkomponenter vil kunne være op til 8,5 m i højden. Der gives desuden mulighed for at kunne opføre en teknik- og mandskabsbygning på op til 300 m2 og 6 m højde.
Lokalplanerne giver endvidere mulighed for at terrænregulere områderne med 0,5 m for at sikre, at højspændingsstationerne ikke oversvømmes ved ekstremregns hændelser. For at forhindre at regnvandet ikke påvirker naboarealerne, etableres der regnvandsgrøfter, der kan håndtere regnvandet fra stationerne.
Stationenerne omkranses af hegn og beplantes med 3-rækker skærmende beplantning på ydersiden af stationshegnet, og det samlede anlæg kommer derfor til at måle 215 m x 136 m. I Rødby er lokalplanområdet marginalt større, mens det i Gloslunde er noget større, da der skal være vejadgang til stationen. Begge steder er der endvidere taget hensyn til, at de resterende marker kan drives hensigtsmæssigt.
Ud over de to stationer skal der også etableres et nyt ca. 30 km 132 kV-jordkabel fra højspændingsstationen i Nakskov til Femern forbindelsen, der dog ikke er en del af den kommunale planlægning.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om planlægning og lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Da der ikke er nogen rammer for højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde i den gældende kommuneplan, kræver lokalplanens gennemførelse, at der vedtages et tillæg til kommuneplanen. Der er derfor udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde.
Der er obligatorisk miljøvurdering for planer og programmer, der fastlægger rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er omfattet af bilag 1 og 2 jf. § 8, stk. 1 nr. 1, og som samtidig fastlægger mere end anvendelsen af mindre områder på lokalt plan.
Højspændingsstationerne er omfattet af punkt 3c) på Bilag 2: Transport af elektricitet gennem luftledninger, jordkabler dimensioneret til spændinger over 100 kV, samt tilhørende stationsanlæg, dog undtaget elkabler på søterritoriet (projekter, som ikke er omfattet af bilag 1). Lokalplanerne fastlægger bebyggelsesregulerende bestemmelser og giver bonusvirkning ift. landzonetilladelser, og planen fastlægger derved mere end kun anvendelsen af et mindre område. Der er derfor udarbejdet en Miljørapport - Bilag 4, som indeholder en beskrivelse og vurdering af lokalplanens sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet. Rapporten konkluderer, at højspændingsstationerne vil være markante i landskabet, indtil de levende hegn er vokset til, hvorefter det kun vil være toppen af de smalle lynfangsmaster, der vil være synlige men ikke dominerende.
Højspændingsstationerne vil udsende støj pga. mekaniske vibrationer i apparaterne. Desuden vil der være koronastøj, der skyldes den høje spænding i anlægget. Miljørapporten viser, at støjudbredelsen vil være begrænset uden for stationerne, og der ikke vil være nogen naboer, der vil blive støjpåvirket af de nye højspændingsstationer.
Høring/udtalelse
Da realisering af lokalplanenerne kræver et kommuneplantillæg, har der været afholdt idéfase. Idéoplægget var i høring fra d. 8. november til d. 22. november 2021 med opfordring til, at interesserede kunne komme med forslag til den fremtidige planlægning.
Der kom ikke nogen bemærkninger til idéoplægget.
I forhold til idéoplægget, så er højden på lynfangsmasterne i lokalplanene fastsat til 18 m højde, hvor der oprindeligt var lagt op til 25 m højde.
Højden på teknik- og mandskabsbygning er øget fra 5 m til 6 m. Desuden er højden på de øvrige eltekniske komponenter øget fra 8 m til 8,5 m. Både de eltekniske komponenter og teknik- og mandskabsbygningerne vil være skjult af den afskærmende beplantning med undtagelse af lynfangsmasterne.
Sagen afgøres af
Byrådet
Supplerende sagsfremstilling
Supplerende sagsfremstilling til Økonomi- og Erhvervsudvalgsmøde den 19. april 2022
Energinet har opdaget der var en regnefejl på deres højspændingsstationer, så der ikke skal være 10 lynfangsmaster på hver station, men 16 lynfangsmaster, og at administrationen anbefaler
at sagen sendes i høring med denne tilretning incl. tilhørende opdaterede visualiseringsbilag.
Supplerende sagsfremstilling til Klima-, teknik- og Miljøudvalget på mødet 15. august 2022 – Endelig godkendelse af Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde, Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby og Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde
Forslag til Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde, Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby og Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde med tilhørende miljørapport har været i offentlig høring fra den 4. maj 2022 til den 29. juni 2022.
I høringsperioden er der indkommet bemærkninger fra Stiftsøvrigheden for Lolland-Falsters Stift, der kan ses i Bilag 5.
Der er ikke nedlagt veto fra nogen myndigheder, og bemærkningerne har ikke givet anledning til ændringer af Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde Bilag 6, Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby Bilag 7 eller Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde Bilag 8.
Bemærkningerne er gennemgået og kommenteret i den sammenfattende miljøredegørelse bagerst i "Miljørapporten” Bilag 9. Men gennemgås også kort her:
Stiftsøvrighedens bemærkninger er en opfordring til at fastsætte højden af beplantningsbæltet omkring højspændingsstationen ved Rødby, da det vil forringe/fjerne indsigten til Rødby Kirke fra Nebbelunde. Fastsættelse af en makshøjde vil enten have begrænset effekt for indblikket til Rødby Kirke, eller den vil kun forbedre indsigten til Rødby Kirke på en kort strækning, mens højspændingsstationen vil blive mere dominerende i landskabet. I begge tilfælde vil det desuden ændre udtrykket af beplantningen, så højspændingsstationen ikke falder naturligt ind i landskabet. Der er derfor ikke fundet grundlag for at ændre på lokalplanen.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om planlægning og lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Indstilling til KTM d. 15. august 2022 :
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget overfor Byrådet anbefaler,
- at Kommuneplantillæg 1 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde, Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby og Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde med tilhørende miljørapport og sammenfattende redegørelse godkendes og vedtages endeligt.
Sagen afgøres af
Byrådet
Tidligere besluttet
Beslutning fra Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, 4. april 2022, pkt. 5:
Indstilles godkendt.
Beslutning fra Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19. april 2022, pkt. 8:
Indstilles godkendt.
Beslutning fra Byrådet , 28. april 2022, pkt. 6:
Kommuneplantillægget godkendtes og sendes i høring.
Beslutning
Indstilles godkendt.
Bilag
- Bilag 1 - Forslag til Kommuneplantillæg 1 - Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde
- Bilag 2 - Forslag til Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby
- Bilag 3 - Forslag til Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde
- Bilag 4 - Miljørapport - Kommuneplantillæg 1, Lokalplan 360-141 og 360-142 Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde
- Bilag 5 - Bemærkninger fra Stiftsøvrigheden for Lolland-Falster Stift
- Bilag 6 - Kommuneplantillæg 1 - Højspændingsstationer ved Rødby og Gloslunde
- Bilag 7 - Lokalplan 360-141 Højspændingsstation ved Rødby
- Bilag 8 - Lokalplan 360-142 Højspændingsstation ved Gloslunde
- Bilag 9 - Miljørapport med sammenfattende redegørelse
Sagsnr.: 01.02.05-P16-8-22
Sagsfremstilling
Beslutningsoplæg vedr. vejadgang og byggehøjde til sommerhusområdet Kramnitze Øst (Lidsø Kyst & Natur Resort)
I april 2021 besluttede det daværende Tekniske Udvalg at igangsætte en idéfase med "Ideoplæg til Lidsø Kyst og Natur Resort", der vedrører et nyt sommerhusområde beliggende øst for Kramnitze. Den nødvendige høring blev afviklet henover foråret og sommeren 2021.
Teknisk Udvalg behandlede den 3. november 2021 de indkomne høringssvar i hvidbog til "Idéfase for Lidsø Kyst & Natur Resort". Teknisk Udvalg besluttede, på baggrund af de indkomne høringssvar, at der skulle planlægges for vejadgang til sommerhusområdet, nord for området og ikke syd for, som det fremgik af idéoplægget. En beslutning om ændring af vejadgang kræver dog planmæssigt en yderligere idéfase.
Klima-, Teknik-, og Miljøudvalget besluttede derfor den 10. januar 2022 at igangsætte en 14 dages idéfase for vejadgang mod nord. Idéfasen sluttede den 25. januar 2022, og udvalget blev den 28. februar 2022 orienteret om de indkomne høringssvar fra denne idéfase og den videre planproces ift. kommuneplantillæg og lokalplan for det nye sommerhusområde.
På baggrund af orienteringen ønskede udvalget at drøfte sagen igen ud fra de indkomne høringssvar og ud fra visualiseringer af bebyggelsen ved en byggehøjde på 8,5 m, som lodsejer (Lidsø Gods) ønsker, at der planlægges mulighed for, og som der netop gives mulighed for i statens retningslinjer for udlæg af området til sommerhusområde iht. "Bekendtgørelse om landsplandirektiv 2019 for udlæg og omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen".
Som beslutningsgrundlag for vejadgang mod nord og maksimal byggehøjde på 8,5 m er der udarbejdet en hvidbog - bilag 1, med de indkomne høringssvar til "Idéfase for vejadgang mod nord" bilag 2. Kopi af de indkomne høringssvar fra denne idéfase fremgår af bilag 3, og notat med visualiseringer af bebyggelsens synlighed fra det eksisterende sommerhusområde i Kramnitze og det omgivende landskab ved en byggehøjde på 8,5 m og en terrænregulering på op til kote 1½ fremgår af bilag 4.
Det er Teknik- og Miljømyndighedens vurdering, at vejadgang mod nord, som den fremgår af idéoplægget for vejadgang til det nye sommerhusområde, er den mest hensigtsmæssige adgangsvej til det nye sommerhusområde.
Det er endvidere Teknik- og Miljømyndighedens vurdering, at en byggehøjde på op til 8,5 m for det nye sommerhusområde ikke visuelt påvirker nærområdet negativt, og er i overensstemmelse med de retningslinjer som staten udstikker for udlæg af nye sommerhusområder generelt, og for det konkrete sommerhusområde.
Teknik- og Miljømyndigheden anbefaler derfor, at der i det kommende plangrundlag (kommuneplantillæg og lokalplan) for sommerhusområdet Kramnitze Øst gives mulighed herfor.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Lov om planlægning.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Bekendtgørelse om landsplandirektiv 2019 for udlæg og omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen.
Høring/udtalelse
Idéoplæg til vejadgang nord for det nye "Sommerhusområde Kramnitze Øst” har været i offentlig høring fra den 11-25. januar 2022.
Idéoplægget har været offentliggjort på Lolland Kommunes hjemmeside og er samtidig sendt elektronisk til Kramnitze Grundejerforening og de nærmest berørte grundejere inden for det eksisterende sommerhusområde i Kramnitze.
Der er indkommet 12 høringssvar, henholdsvis fra Miljøstyrelsen og fra 11 sommerhusejere inden for den del af sommerhusområdet i Kramnitze, der grænser op til det nye sommerhusområde.
Efter udvalgets behandling af nærværende sag vil lokalplanen kunne udarbejdes.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget godkender, at følgende indarbejdes i den kommende lokalplan for sommerhusområdet Kramnitze Øst (Lidsø Kyst & Natur Resort):
- Vejadgang til det nye sommerhusområde fra nord, via Klokkerholmsvej, som det fremgår af idéoplæg for vejadgang mod nord.
- En maksimal byggehøjde på 8,5 m, som det fremgår af idéoplæg for det nye sommerhusområde, og som er i overensstemmelse med statens retningslinjer for udlæg af det nye sommerhusområde, iht. "Bekendtgørelse om landsplandirektiv 2019 for udlæg og omplacering af sommerhusområder i kystnærhedszonen".
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning
Godkendt.
Bilag
- Bilag 1 - Hvidbog til idéfase vedr. vejadgang til sommerhusområdet Kramnitze Øst
- Bilag 2 - Idéoplæg - Vejadgang til Lidsø Kyst og Natur Resort
- Bilag 3 - høringssvar vedr idéfase for vejadgang mod nord for sommerhusområdet Kramnitz_redigeret
- Bilag 4 - Visualisering af sommerhusbebyggelse inden for sommerhusområdet Kramnitze Øst
Sagsnr.: 07.00.03-P24-1-22
Sagsfremstilling
I henhold til lovgivningen samt vedtaget i tillæg til affaldsplanen (december 2021) skal der implementeres en ny affaldsordning med sortering i 10 fraktioner ved alle husstande i Lolland Kommune.
Lolland kommune skal derfor udarbejde nye regulativer for hhv. husholdningsaffald og erhvervsaffald for at få beskrevet reglerne for håndtering af affald i kommunen.
Affaldsregulativer skal opbygges ud fra et fastlagt paradigme. Enkelte dele i regulativerne er fastlagt standardtekst, nogle dele i regulativerne giver mulighed for både standardtekst og valgfri tekst, og enkelte dele består alene af valgfri tekst. I vedlagte forslag til regulativer er markeret med overstregning, hvilke dele af regulativerne som er valgfri tekst, og dermed skal politisk godkendes.
De dele af regulativerne, hvor der er valgfrihed, er også emner, som har stor indflydelse på blandt andet serviceniveauer. På udvalgsmødet d. 4. april 2022 drøftede Klima-, Teknik- og Miljøudvalget serviceniveauet for de kommende nye regulativer for husholdningsaffald og erhvervsaffald.
Forslag til regulativerne har taget udgangspunkt i, at det eksisterende serviceniveau med en adgangsvej på op til 25 m mellem renovationsbilens holdeplads og standplads for beholderne beholdes. Ifølge REFAs supplerende beregninger vil det i et fremtidigt udbud være 50 kr. der spares ved hver husstand ved at flytte beholderen ud til skel i stedet for muligheden for en standplads 25 m fra renovationsbilens holdeplads. Hvis det modsat vælges, at beholderne tømmes fra skel, og man kan tilkøbe at få afhentet 25 meter inde på grunden, skønner REFA, at det vil medføre en meromkostning på ca. 500 kr. pr. år pr. husstand. Fordelen ved at få beholderne ud til skel er, at langt de fleste adresser/adgangsveje vil leve op til regulativerne. Hvis der derimod hentes affald indenfor en afstand på 25 m, vil der være en del husstande, og særligt mange sommerhuse, hvor adgangsvejen ikke lever op til regulativerne. Det er især underlag som grus og græs, som der ikke længere kan tømmes på. Der er ikke tidligere håndhævet på disse manglende efterlevelser af regulativet, så det vil medføre en forøget arbejdsmængde hos Teknik- og Miljømyndigheden og REFA, samt pålægge de enkelte borgere at få adgangsveje bragt i orden, så de lever op til regulativerne.
REFAs nuværende renovatør skønner, at der er ca. 10.000 ejendomme på Lolland og Falster, som har en tilkørselsvej, der medfører forhøjede udgifter til affaldsindsamlingen. Det drejer sig især om ejendomme uden vendemulighed for renovationsbilen. Krav om vendemulighed blev tilføjet det nuværende regulativ i april 2021. Her blev regulativbestemmelsen ændret fra "passende vendemulighed" til den nuværende fast definerede. REFA skønner, at der vil være en meromkostning ved individuelt opkrævning på ca. 3.850 kr. pr. år for de berørte husstande, hvis der vælges individuel opkrævning. Vælges en solidarisk løsning, hvor alle borgere betaler for afhentning uanset tilkørselsforhold, forventes en gebyrstigning på ca. 600 kr. pr. år pr. husstand.
Ejendomme med snævre adgangsveje, som eksempelvis sommerhuse og ejendomme i smalle stræder, kan fortsat få afhentet affald ved at fastholde op til 25m mellem beholder og skel til vej, samt det nuværende niveau for håndhævelse af regulativets bestemmelser om adgangsvej og tilkørselsvej.
Det forventes at flere af disse ejendomme med tiden vil indgå i fællesløsninger efter aftale med REFA.
Virksomheder har i regulativerne fået mulighed for at deltage i den kommunale ordning, hvis virksomhederne i affaldsfraktioner og mængder ligner husholdninger.
De vedlagte forslag til regulativer Bilag 1 og Bilag 2 er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og REFA. Regulativerne skal være godkendt af Byrådet senest i efteråret 2022, som grundlag for de nye affaldsordninger, der skal indkøres i 2023.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Området er fuldt brugerfinansieret via affaldsgebyrer.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Bekendtgørelse om affald (”Affaldsbekendtgørelsen”), BEK nr. 2512 af 10. december 2021 og bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (”Affaldsaktørbekendtgørelsen”), BEK nr. 2097 af 14. december 2020.
Høring/udtalelse
Der skal foretages en offentlig høring af forslag til regulativerne på minimum 4 uger, da enhver har ret til at kommentere regulativerne (jf. affaldsaktørbekendtgørelsen). Teknik- og Miljømyndigheden foreslår, at høringsperioden forlænges til 8 uger, da høringsperioden vil ligge hen over sommerferieperioden.
Regulativerne kan træde i kraft 4 uger efter offentlig annoncering. Det er mest hensigtsmæssigt, at regulativerne træder i kraft i de 2 kommuner samtidig. Regulativerne forventes at kunne træde i kraft i efteråret 2022.
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget:
- beslutter om der skal være 25 m mellem renovationsbilens holdeplads og standplads eller 5 m fra skel til offentlig vej, samt indstiller beslutningen til Byrådet.
Teknik- og Miljømyndigheden anbefaler at bevare de nuværende bestemmelser om op til 25 meters afstand, fordi prisforskellen mellem de 2 alternativer er beskeden og ændringen vil have negative konsekvenser for gangbesværede borgere og beboere i bykerner, rækkehuse mv.
- beslutter om borgere med problematiske adgangs- eller tilkørselsveje skal opkræves individuelt eller om der skal opkræves solidarisk, og indstiller denne beslutning til Byrådet.
Administrationen anbefaler, at den nuværende solidariske betaling videreføres, fordi ejere af ejendomme med tilkørselsveje, der ikke er regulativmæssige, ellers vil opleve en markant forøgelse af udgiften til affaldsindsamling.
- indstiller til Byrådet, at forslag til regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald godkendes og sendes i 8 ugers offentligt høring.
Sagen afgøres af
Byrådet
Supplerende sagsfremstilling
Supplerende sagsfremstilling til Klima-, Teknik- og Miljøudvalgets møde den 15. august 2022
Udvalget ønskede på mødet den 30. maj 2022 en nærmere præcisering af sagsfremstillingens talmateriale.
REFA har svaret på de tilsendte spørgsmål i bilag 3.
Opsummeret oplyser REFA, at der samlet afhentes affald fra 67.287 ejendomme i de to kommuner - heraf fra 27.599 ejendomme i Lolland Kommune. REFA har på nuværende tidspunkt ikke specifikke oplysninger om, hvor mange af de anslåede 10.000 ejendomme med utilstrækkelige tilkørselsforhold der befinder sig i Lolland kommune. REFA har ikke mulighed for at kategorisere årsagerne til de utilstrækkelige tilkørselsforhold.
Der er indgået aftale med renovatøren om, at affaldet uden merbetaling afhentes fra alle ejendomme indtil oktober 2024 for rest- og madaffald og oktober 2025 for glas-, metal- og papiraffald. I den mellemliggende periode vil der være mulighed for at indsamle viden om tilkørselsforholdene og tage hensyn til dette i REFA's kommende udbud af affaldsindsamlingen. REFA vil på mødet den 15. august fremlægge svarene på udvalgets spørgsmål til indsamlingsordningerne for husholdnings- og erhvervsaffald.
REFA tilbyder at supplere sækkeløsningen til plast, mad- og drikkekartoner med en tilkøbsmulighed, hvor husstande kan leje en fast beholder på 240L. Således kan borgerne vælge om de vi opbevare deres plast og mad- og drikkekartoner i enten en beholder eller i sække. Borgere, der har valgt at leje en beholder, har også mulighed for, som supplement til beholderen at aflevere plast og mad- & drikkekartoner i plastsække. Beholderen tømmes / sæk(kene) hentes hver 4. uge, og der er ingen begrænsning på antallet af sække, der kan sættes frem på løsningsdagen. Sækkene kan desuden også afleveres på genbrugspladserne.
For husstande, som ønsker at leje en beholder, vil der være ekstra udgifter til leje af en beholder samt øget udgift til indsamling af en beholder. Det vurderes, at det vil medføre en årlig stigning af renovationsgebyret på 300 kr. For husstande, som ikke ønsker at leje/ tilvælge en beholder mod et gebyr til plast og mad- og drikkekartoner, vil gebyret være uændret
Indstilling:
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller, at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget:
- Beslutter om der skal være 25 m mellem renovationsbilens holdeplads og standplads eller 5 m fra skel til offentlig vej, samt indstiller beslutningen til Byrådet.
Teknik- og Miljømyndigheden anbefaler at bevare de nuværende bestemmelser om op til 25 meters afstand, fordi prisforskellen mellem de 2 alternativer er beskeden, og ændringen vil have negative konsekvenser for gangbesværede borgere og beboere i bykerner, rækkehuse mv.
- Principbeslutter om borgere med problematiske adgangs- eller tilkørselsveje skal opkræves individuelt, eller om der skal opkræves solidarisk efter oktober 2024, og indstiller denne beslutning til Byrådet.
Administrationen anbefaler, at den nuværende solidariske betaling videreføres, fordi ejere af ejendomme med tilkørselsveje, der ikke er regulativmæssige, ellers vil opleve en markant forøgelse af udgiften til affaldsindsamling.
- Beslutter om forslag til regulativ for husholdningsaffald skal suppleres med mulighed for tilvalgsordning for fast beholder til plast, mad- og drikkekartoner.
- Indstiller til Byrådet, at forslag til regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald godkendes og sendes i 8 ugers offentligt høring.
Sagen afgøres af
Byrådet
Tidligere besluttet
Beslutning fra Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, 30. maj 2022, pkt. 16:
Sagen udsættes for at indhente yderligere oplysninger fra Refa omkring den opstillede økonomi.
Beslutning
Indstilles godkendt som anbefalet af administrationen, også med at der skal være en tilvalgsordning for fast beholder til plast.
Bilag
Sagsnr.: 05.01.00-P19-1-21
Sagsfremstilling
Kramnitze Borgerforening har ansøgt om at få ændret stavemåden af Kramnitsevej, så den fremover staves Kramnitzevej. Foreningen oplyser, at Lolland Byråd tilbage i 2017 godkendte ændring af stavemåden af bynavnene Kramnitse, Tillitse og Kuditse, således at byerne staves med z, dvs. Kramnitze, Tillitze og Kuditze. Baggrunden for ansøgningen er et ønske om, at vejnavnet skal staves på samme måde, som bynavnet staves på.
Kramnitsevej består af i alt 190 adresser - heraf ligger 136 adresser i sommerhusområde, mens de øvrige adresser ligger i landzone.
Der findes yderligere en vej, som indeholder navnet Kramnitse, nemlig Kramnitse Havn, hvor der er registreret to adresser.
Kramnitze Borgerforening har gennemført en underskriftsindsamling for ændring af vejnavnet til Kramnitze. Indsamlingen er alene foretaget af/for de fastboende ejere og beboere på Kramnitsevej, da beboerforeningen ikke har haft mulighed for at fremskaffe ejeroplysninger på sommerhusejendommene.
I forbindelse med en eventuel ændring af vejnavnene har Lolland Kommune foretaget en partshøring af samtlige ejere af ejendomme på Kramnitsevej og ejere af ejendomme på Kramnitse Havn. Kommunen har modtaget 6 høringssvar, som fremgår af bilag 1 - Samlet oversigt over partshøringssvar.
Ændring af vejnavn vil medføre, at der skal foretages ændringer i kommunens ESDH-system, så det bliver muligt at fremsøge alle sager på en konkret adresse, uanset om der søges på Kramnitsevej eller på Kramnitzevej. Ændringen vil ligeledes medføre behov for ændret vejskiltning.
Økonomi
Park og Vej oplyser, at udskiftning af i alt 10 vejskilte vil beløbe sig til ca. kr. 8.900 til skiltematerialer og ca. kr. 3.000 i lønomkostninger, eller i alt kr. 11.900 ex. moms.
Det vurderes, at ændringer i kommunens elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem vil beløbe sig til ca. 1.000 kr. ex. moms.
Planmæssige forhold/Lovgrundlag
Adresseloven
Høring/udtalelse
Kramnitze Borgerforening har gennemført en underskriftsindsamling, hvor 39 beboere støtter op om forslaget til vejnavneændringen.
Der er foretaget partshøring af 239 ejere fordelt på 166 forskellige ejendomme på Kramnitsevej
Indstilling
- at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget godkender at der skal foretages ændring af stavemåde af Kramnitsevej, så vejen fremover staves Kramnitzevej
- at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget godkender at der skal foretaget ændring af stavemåde af Kramnitse Havn, så vejen fremover staves Kramnitze Havn
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 13.25.00-P20-1-22
Sagsfremstilling
Fremtiden skal være grøn og det samme gælder tankerne omkring Lollands færgefart - det ses bl.a. i afsnit i Klima- og Energiplanen fra 2021.
På den baggrund er der i foråret 2022 ansøgt Trafikstyrelsen om tilskud til en ny elfærge til erstatning for Femøsund, og Lolland Kommune har modtaget en bevilling på kr. 26.711.250.
Efterfølgende er der forelagt en ansøgning om låneoptagelse på ca. kr. 80 mio. til den resterende del af finansieringen, og Økonomiudvalget besluttede den 19. maj 2022 at sende sagen tilbage til Klima-, Teknik- og Miljøudvalget til yderligere kvalificering.
Endvidere har Økonomiudvalget den 8. juni 2022 i forbindelse med budgetforhandlingerne 2023 vedtaget et beslutningsoplæg med følgende indhold:
Lolland Kommune har ansvaret for færgedriften til Fejø, Femø og Askø. I dag ejer kommunen fire færger, hvoraf de 3 er gamle og bør udskiftes inden for en overskuelig tidshorisont. Samtidig er færgedriften baseret på olie, hvilket medfører en betragtelig klimabelastning, ligesom man i forbindelse med en kommende skattereform vil blive pålagt øgede CO2 afgifter.
For at sætte skub i omstillingen af færgefarten søgte Lolland Kommune i november 2021 en statslig pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger og fik et tilsagn på godt 26 mio. kr. Prisen for en ny elfærge anslås at være 106 mio. kr., hvorfor kommunen skal medfinansiere ca. 80 mio. kr.
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at skifte den ældste færge Femøsund ud til en ny og grøn elfærge, men investeringen på 80 mio. kr. skal samtidig være startskuddet på en proces, hvor færgedriften moderniseres og driftsomkostningerne nedbringes med 5-10 mio. kr. årligt.
Det vil indebære færre færger, ændrede ruter og færre afgange. Lolland Kommune har i dag et højt serviceniveau i form af flere afgange en de sammenlignelige kommuner. I fremtiden skal serviceniveauet balanceres, ligesom driftssikkerheden skal forbedres. Det betyder også investering i ombygning af færgelejer og tilpasning af den eksisterende flåde, så alle færger kan anløbe alle havne.
Økontaktudvalget involveres tæt i en proces, hvor ovenstående pejlemærker omsættes til en egentlig færgestrategi.
For at nå i mål med disse politiske beslutninger er Økontaktaudvalget inviteret til fællesmøde med Klima-, Teknik- og Miljøudvalget den 15. august 2022, og herudover er der udarbejdet forslag til procesplan for det videre arbejde. Bilag 1
Indstilling
Teknik- og Miljømyndigheden indstiller
- at Klima-, Teknik- og Miljøudvalget drøfter procesplanen og godkender denne.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 04.01.10-G01-1-22
Sagsfremstilling
Lolland kommune har siden marts 2020 deltaget i den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE Kommune - en konkurrence der er udskrevet af Miljøminister Lea Wermelin.
Alle landets 98 kommuner har deltaget i konkurrencen, og den 20. august 2022 bliver de 10 finalister offentliggjort. Den endelige kåring finder sted mandag den 19. september i København.
Kommunens vinderchancer kendes ikke, men i forbindelse med kåringen den 19. september er 5 kommuner blevet kontaktet, om de vil stille en informationsstand op med et emne, som ministeriet synes er særligt interessant, og som de gerne vil have, at resten at landets kommuner får noget mere viden om. Lolland Kommune er blevet kontaktet som én af de 5 kommuner, idet ministeriet har vist interesse for kommunens arbejde med vores naturoaser.
Lolland Kommune har siden 2011 kondemneret mere en 1100 ejendomme. Nogen af de tomme grunde har været svære at sælge igen, hvorfor der i 2017 blev lavet forsøg med at fastholde nogle af grundene med større naturindhold.
I de seneste halvandet år er der blevet arbejdet mere målrettet mod, at kondemnerede ejendomme, der har naturpotentiale, fremover kan overgå til naturoaser. Det gøres ved at lade de gamle haver bestå og eventuelt etablere et vandhul, hvis det giver mening. Endvidere etableres der stier og opsættes bord- og bænkesæt, som offentligheden har adgang til. Indtil nu er der etableret 17 naturoaser i Lolland Kommune.
Miljøministeriet har telefonisk tilkendegivet, at de synes, det er meget nytænkende og innovativt, hvorfor ministeriet gerne vil have præsenteret idéerne for resten af landets kommuner.
Der er i det forløbne halvandet år arbejdet med rigtige mange forskellige tiltag for at få en mere Vild Kommune. Der er lagt et stort arbejde i at få mere vildskab ind på vores arealer, men samtidigt have respekt for at drifte de grønne arealer for vores borgeres skyld.
Formidling og inddragelse har også været en vigtig del af arbejdet.
I den vedhæftede rapport er beskrevet de mange tiltag, som der har været arbejdet med de seneste halvandet år.
Økonomi
Økonomi er afholdt inden for eget budget
Høring/udtalelse
Park og Vej har udarbejdet en grønbog i tæt samarbejde med kommunens naturvejleder, natur- og miljøfolk for at sikre det faglige indhold. Endvidere er der et tværfagligt højt ejerskab til projektet.
I projektperioden har der været en høj andel af inddragelse og formidling til: Kommunale ejendomme, Service og bygninger, Kultur og Fritid, Digelaget, Organisationerne i Grønt Råd, Erhvervsdrivende og borgere i Lolland Kommune. Forsyningen er forsøgt inddraget, men har indtil videre ikke reageret.
Indstilling
Park og Vej indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 13.25.00-S29-1-22
Sagsfremstilling
Efter Byrådets sidste møde i juni 22 opstod der behov for en borgmestergodkendelse (formandsbeslutning) af færgetaksterne til årets Ø-hop.
I år blev der sejlet Ø-hop i 3 dage den 20. og 27. juli samt den 3. august med M/F Smålandshavet. Turene er arrangeret i samarbejde med turismeaktørerne på de 3 øer Askø-Fejø-Femø.
Borgmesteren godkendte efter indstilling fra udvalgsformanden i KLima- Teknik og Miljøudvalget følgende takster:
Dagsbillet:
Voksen kr. 125,00 incl. olie- og omkst.tillæg
Barn (4-16 år) kr. 35,00 incl. olie- og omkst.tillæg
Cykel kr. 20,00 incl. olie- og omkst.tillæg.
Indstilling
Det indstilles,
- at Klima,- Teknik- og Miljøudvalget tager formandsbeslutningen til efterretning og
- at Økonomiudvalget og Byrådet ligeledes tager formandsbeslutningen til efterretning
Sagen afgøres af
Byrådet
Beslutning
Indstilles godkendt.
Sagsnr.: 00.22.00-I00-2-21
Sagsfremstilling
Pkt. 1. REFA årsrapport 2021, statusprotokol 2021 og ansvarsprotokol 2021 - bilag 1,2,3.
Pkt. 2. Teknik og Miljømyndigheden modtager hvert år opdaterede køreplaner fra Movia, og disse forelægges primært for folkeskolerne med henblik på, at skolerne kan få justeret minutal eller lignede, hvis skolernes skema/ringetider har ændret sig fra forrige skoleår.
Da Ældrerådet er lovet høring i relevante spørgsmål sendes køreplanerne også til Ældrerådet.
Formanden for Ældrerådet Karen Zubari har fremsendt høringssvar vedr. køreplaner, gældende for busser i Lolland Kommune for 2022/2023 bilag 4.
Hvis sektoren for Teknik og Miljø skal tilgodese de fremsendte ønsker fra Ældrerådet om ekstrakørsel af busser om aftenen og i weekenden, vil det medføre væsentligt øget udgifter indenfor offentlige servicetrafik.
På grund af tidligere besparelser i udvalgets budget, blev det politisk besluttet, at aften- og weekendkørsel, på de fleste buslinjer blev nedlagt. I stedet er borgere henvist til at benytte flextur- og plustur-ordningen i Lolland Kommune.
Pkt. 3. Orientering om proces vedr. Grønt Danmarkskort.
Ved godkendelsen af Kommuneplanen på Byrådets møde i marts 2022 indgik i beslutningen, at Det grønne Danmarkskort skal revideres inden for 1 år i samarbejde med Grønt Råd - der er nu lave procesplan for den indledende fase og udvalget orienteres om denne plan på mødet - der afsættes ca. 15. min til orienteringen.
Pkt. 4. Vedr.: Grund ved gl. Irma / fakta, Maribo.
Sagen afgøres af
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Godkendt.
Intet
Godkendt.