Så til søs!

Skoleskibet Danmark. Foto: Martec.dk
Et nyt år er sat i søen – og for at blive i metaforen vil vi i dette nyhedsbrev sætte fokus på det maritime, gåpåmod samt lysten til at bidrage til den videre rejse mod Lollands Sydkyst som en bæredygtig turistdestination i international liga.
En 90-årig vender hjem
Skoleskibet Danmark blev bygget med henblik på at uddanne søfolk til den danske handelsflåde. Det blev søsat fra Nakskov Skibsværft i 1933, og i anledning af 90 årsjubilæet har Lolland Kommune inviteret skibet på besøg i Nakskov Havn den 21.-25. juni 2023.
Det bliver et festligt event for alle besøgende på havnen. Programmet vil byde på forskellige former for underholdning, madboder, musik og børneaktiviteter på havnen – og naturligvis muligheden for at nyde synet af den flotte 3-mastede fuldrigger, som til daglig har 80 elever og 15 undervisere om bord, når den drager på togt.

Skoleskibet Danmark - Elev i riggen. Foto: Martec.dk
Læs mere om besøget i kommunens pressemeddelse på Ritzau.
Læs mere om Skoleskibet Danmark på det maritime og polytekniske uddannelsescenter Martec's hjemmeside.
Gå til Skonnert
Mens skoleskibet kun kommer på besøg, så holder Skonnerten Johanne til i Nakskov, så inden man tager springet og lader sig påmønstre til at klatre i riggen på Danmarks næste tur til fx Lissabon eller Thorshavn, så kan man stikke til søs i hjemligere farvande sammen med venner, familie eller kolleger ombord på skonnerten, eller måske som gæstemandskab på en kapsejlads Fyn Rundt i slutningen af juli?

Skonnerten Johanne. Foto: Jens Højkrog
Ture og togter med Johanne er et veletableret tilbud for såvel lokale som turister. Skonnerten er oprindelig bygget i Svendborg i 1895, men har netop opnået tilsagn om en bevilling på op til 400.000 kr. fra Lolland-Falsters lokale aktionsgruppe, LAG.
Bevillingen fra LAG skal geare skonnertens egen økonomi til at indkøbe et vintertelt og foretage en række forbedringer af skibet, der bl.a. vil gøre det muligt at øge antallet af passagerer fra de nuværende 12 til 23, hvilket forventes at fremtidssikre skibets økonomi.
Samtidig har folkene bag Johanne planer om at følge i skoleskibets kølvand og tilbyde unge at ”gå til skonnert” som fritidsaktivitet.
Læs mere om LAG's tilsagn og skonnertens planer i pressemeddelelsen fra Business Lolland-Falster på deres hjemmeside.
Læs mere om togter og ture på Skonnerten Johannes egen hjemmeside.
Prisvindende dokumentarfilm med lokalt tilsnit
Er du mere til sofa-sejlads eller bare nysgerrig på hvad, der kan vente et ungt menneske på de syv verdenshave, så giver DR dig netop nu mulighed for at følge Knud Goths utrolige færd på havet i Simon Bangs betagende dokumentarfilm ”Kaptajnens hjerte”, der i 2022 havde premiere ved Copenhagen Dox og vandt førstepriser ved San Diego Art Film Fest og Arpa International Film Festival.

Dampskibet Otto Petersen. Foto: Nakskov lokalhistoriske Arkiv.
Et par år før Skonnerten Johanne blev bygget, blev Knud født i Nykøbing Falster. Allerede som 14-årig tog han til Hamborg og stak til søs som skibsdreng med destinationer i såvel Afrika, Sydamerika og på USA’s østkyst. Siden steg han i graderne, og tre år før Skoleskibet Danmark kom i vandet i Nakskov, blev Knud kaptajn på dampskibet Otto Petersen, som han førte gennem alverdens farvande i hele 24 år. Hvilke dramatiske begivenheder, der førte Otto Petersen til Nakskov Skibsværft efter Anden Verdenskrig, kan filmen selv fortælle, men her kan vi røbe, at kommunens og Nakskov Lokalarkivs dygtige arkivar, Heidi Pfeffer, bidrog med materiale til filmen.
Se Simon Bangs dokumentarfilm Kaptajnens hjerte (2021) på DR.
Feltobservationer og nye perspektiver i Rødbyhavn
Unges møde med verden og livtag med virkelighedens forhold og udfordringer kan godt udspille sig mindre dramatisk end den unge Groths liv til søs.
I efteråret drog 16 geografistuderende fra Roskilde Universitet på feltkursus i Rødby og Rødbyhavn for at undersøge samspillet mellem lokalsamfundet og det store tunnelbyggeri. De tre dages besøg havde base i det nyetablerede Femern Videns- og Læringscenter, som Roskilde Universitet er en del af.
De studerende arbejdede i fire grupper og afsluttede besøget med at fremlægge deres perspektiver på bl.a. kystsikring og turisme for et panel af lokale interessenter.
For RUC’s undervisere og forskere fortsætter interessen for det sydlige Lolland. I første halvår af 2023 vil en gruppe med forskningserfaring inden for planlægning, turisme og regionaludvikling arbejde med flere af de samme problemstillinger, som de studerende har snuset til, i et regionalfondsprojekt under erhvervssamarbejdet ”Femern Fyrtårn”.
Læs mere om de studerendes arbejde på RUC's hjemmeside.
Læs mere om besøget i Folketidendes reportage 4. december 2022: RUC's geografistuderende arbejdede med Rødby og Rødbyhavn.
Kontakt
Husk - du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller måske en god idé, som vi skal tage med i det videre arbejde.
Måske har du et arrangement på Sydkysten, som vil være interessant for andre at høre om? Så er du velkommen til at kontakte os på mail: lollandssydkyst@lolland.dk. Så tager vi det med i det næste nyhedsbrev.

Mette Boje Madsen
Chefkonsulent
Strategi og Politik
Lolland Kommune
Tlf. 2942 7303
lollandssydkyst@lolland.dk
|