Lolland kommune
 
Nyhedsbrev - Lollands Sydkyst

Stor spørgelyst og gode ideer i Rødbyhavn

Mange borgere mødte op i Rødbyhavn Sportshal med nysgerrighed og gode ideer, da Lolland Kommune holdt åbent hus den 23. november om turisme, fremtiden og arbejdet med udvikling af Lollands Sydkyst.

Oplæg fra Bark til borgermøde om Sydkysten

Efter indledende oplæg af borgmester Holger Schou Rasmussen, kommunaldirektør Thomas Knudsen og den administrerende direktør fra BARK Rådgivning, Sara Line Bohn, havde alle deltagere mulighed for at drøfte turisme, infrastruktur og den kommende strategisk-fysiske udviklingsplan ved informationsstande i hallen.

Læs mere om arrangementet og se eller gense Sara Line Bohns oplæg på Lolland Kommunes hjemmeside.

Hvad sker der efter Åbent Hus-arrangementet?

BARK Rådgivning og arkitekterne fra EFFEKT samlede ideer og opmærksomhedspunkter fra deltagerne ved Åbent Hus-arrangementet. Foruden en række forslag om nye faciliteter på bestemte lokaliteter fremkom der betragtninger om forbindelser og adgangsveje, busruter, tang på stranden, de forskellige lokalområders karakter, ønsker om foreningsaktiviteter og meget mere.

Ideer og spørgsmål blev samlet af rådgiverne til det videre udviklingsarbejde.

Fortsat dialog og nyt borgermøde i 2022

I første del af 2022 fortsætter dialogen, der skal forme rådgiverteamets forslag til udvikling af Sydkysten. Det vil ske i form af et borgermøde samt temadrøftelser i byrådet. 

Søllested Landsbyordnings SFO vinder tegnekonkurrence

SFO-børn i Holeby Landsbyordning, Rødby Skole og Søllested Landsbyordning havde forud for Åbent Hus-arrangementet lagt sig i selen for at omsætte ideer til fremtidens sydkyst i tegninger. Tegningerne var udstillet i hallen og viste tanker om både aktiviteter, faciliteter, attraktioner og hensyn.

Tegninger fra SFO - Søllested Landsbyordning

Tegninger fra SFO Holeby Landsbyordning

Tegninger fra SFO Rødby Skole

Vandkanten var temaet for flere tegninger: Sol og strand, mågeskrig og bølgeskvulp, solsenge, parasoller, badebroer, sejlskibe og motorbåde trådte frem af illustrationerne, såvel som forslag om et udsigtstårn ude i vandet, samt oppustet vandland og en masse vandrutsjebaner.

Det var dog ikke kun sommermotiver, børnene havde fundet frem. Der blev sat drager op og pyntet med juletræ eller flag. Børnene havde tegnet legepladser med svævebane, hoppeborg, rutsjebane osv. samt cirkus, skov-klatrepark, forlystelsesparker, luftballon, sporvogne og andre køretøjer. Også medieverdenen i form af computerspil, Pokémon og Disney+-biograf havde fået plads i fremtidsvisionen.

Børnene havde set slotte, strandhoteller, butikker og isboder for sig, men også rene naturoplevelser med skov, blomster og stjernehimmel.

Nogle fokuserede på mødet med heste, hunde, aber og fisk/havpattedyr samt på aktiviteter så som lystfiskeri og ridning. Nogle indtænkte toiletfaciliteter og livreddere, og én havde indskrevet ønske om at vi i fremtiden vil lade være med at smide skrald i naturen.

Der var sat en julekurv på højkant til de mest iderige tegninger. Borgmester Holger Schou Rasmussen kårede på dagen børnene fra Søllested Landsbyordning som vindere. Vinderpræmien blev bragt ud til SFO’en i Søllested 1. december, så de flittige tegnere kunne tage hul på klippe-klistre-grej og poser med småkager sammen med julemåneden. Også SFO’erne i Holeby og Rødby får en julekurv som tak for deltagelsen og de fine streger.

Modtagere af gavekurv Søllested SFO

Hvordan gør Vestkysten?

Jyllands vestkyst har lang historik som feriedestination. Varde og Ringkøbing-Skjern Kommuner huser en betragtelig del af de overnattende gæster og har erfaringer med fysisk planlægning for turistområder. De to kommuner var derfor udset som inspirationskilder, da en delegation fra Business Lolland-Falster, Visit Lolland-Falster, Nakskov 2030 og kommunens forvaltning den 24.-25. november drog på studietur for at afdække, hvordan de vestjyske kommuner arbejder med turisme og destinationsudvikling.

Udsigt over stranden ved Vesterhavet

På turen fik deltagerne bl.a. indblik i kommunernes og Visit Vesterhavets erfaringer med strategisk-fysisk udviklingsplaner og overvejelser om bæredygtig turisme, overnatningskapacitet og risikoen for overturisme.

Som eksempler på områdets konkrete tilbud til turisterne indgik besøg hos Hvidbjerg Strand og Vardemuserne. Hvidbjerg Strand byder på en seks-stjernet campingplads, feriehytter, hotel, spa, legeland, restauranter mv. og formår at tiltrække mange forskellige typer af gæster på forskellige tider af året. Vardemuseerne bygger videre på erfaringerne med museumsattraktionen Tirpitz og er i samarbejde med Bjarke Ingels Group i færd med at berede et nyt museum og formidlingscenter om mennesker på flugt i den tidligere tyske flygtningelejr i Oksbøl.

Uden for sæsonen

December er ikke den typiske turistsæson for en kystdestination, men det gavner både turisterhvervene og lokalområderne, hvis det lykkes at brede sæsonen ud. Det var en af pointerne fra Varde og Ringkøbing-Skjern.

Et spørgsmål er derfor, hvad skal gæster på Lollands Sydkyst, når det ikke er sommer, og solen skinner?

December byder på mange traditioner. Ikke mindst i Tyskland, hvor mange af Lollands gæster kommer fra, er julemarkeder markante og tilbagevendende begivenheder, som trækker besøgende fra nær og fjern til pyntede hytter i nordisk stil, kunsthåndværk, koncerter og juledelikatesser. Blandt andet vores naboer på Femern og i byerne Kiel og Lübeck markerer sig på listen over Weihnachtsmärkte.

Har du ideer til, hvilke seværdigheder, oplevelser eller aktiviteter Lollands Sydkyst kan byde fremtidens gæster på i december? Så tøv ikke med at dele dine tanker med os i en mail til lollandssydkyst@lolland.dk

Brug Kultunaut

På Kultunaut kan du se lidt af alt det, der rører sig i Lolland Kommune. Også på Sydkysten.

I øjeblikket kan du f.eks. finde information om Julemandens og Coca-Cola Julelastbilens besøg i Lalandia lillejuleaftensdag eller naturvejleder Uffe Nielsens tilbud om guidet travetur på Hyllekrog den 29. december.

Gå til Lolland Kommunes Kultunaut-kalender detsker.lolland.dk

Måske har du også et arrangement på Sydkysten, som vil være interessant for andre at høre om? Så er du velkommen til at kontakte os på mail: lollandssydkyst@lolland.dk. Så tager vi det med i det næste nyhedsbrev.

Kontakt

Husk - du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller måske en god idé, som vi skal tage med i det videre arbejde.  

Mette Boje Madsen
Chefkonsulent
Strategi og Politik
Lolland Kommune
Tlf. 2942 7303
lollandssydkyst@lolland.dk

 

Mere om Sydkysten