Lolland Kommune har den 26. august 2021 endeligt vedtaget ”Lokalplan 360-130 og Kommuneplantillæg 24 – for Bymidteområde i Nakskov”.
Lokalplanens indhold
Lolland Kommune ønsker med Lokalplan 360-130 at sikre bevarings- og udviklingsmuligheder i Nakskov Bymidte.
Nakskov Bymidte har indtil nu haft et meget forskelligartet administrativt plangrundlag, og samtidigt er der en stigende interesse for at udvikle ejendomme i bymidten. Nakskov Bymidte kan derfor styrkes, hvis de kvaliteter, som Nakskov har, bringes i spil. Det handler særligt om det kulturhistoriske miljø bl.a. de overordnede strukturer i Nakskov, gennemgange og passager, samt bærende bevaringsværdig bebyggelse, og om at skabe mulighed for en fremtidig fornyelse af præcist afgrænsede områder i Nakskov Bymidte.
Hele lokalplanområdet er omfattet af bestemmelser, der f.eks. fastlægger regler for bebyggelsens omfang eller placering, skiltning, osv. De bygningsregulerende bestemmelser for bebyggelsen i Nakskov Bymidte er beskrevet, så når der skal renoveres eller ombygges, skal det ske med udgangspunkt i den byggestil, som bygningerne repræsenterer.
En stor del, næsten alle bygninger i Nakskov, er blevet udpeget som bevaringsværdige, men der er forskel på, hvad det har af betydning for den enkelte bygning. For enkelte bygninger betyder det, at de skal fastholde det udseende de har i dag, mens det for langt de fleste alene handler om, at bygningen i størrelse, proportioner og placering ikke må mistes.
En række områder i Nakskov Bymidte udpeges som ’udviklingsarealer’. Udviklingsarealer er områder, hvor der med tiden er mulighed for at udvikle og forny Nakskov Bymidte. For at udnytte de muligheder der er særlige i udviklingsarealerne, skal der udarbejdes en supplerende lokalplan, for hvert enkelt udviklingsareal, med tilhørende offentlig høring.
Kommuneplantillæggets indhold
Kommuneplantillægget indeholder en justering af bestemmelser om højder og afgrænsning af bymidten. Der er tale om mindre ændringer, og højderne er fastsat med udgangspunkt i analyser af påvirkningen af f.eks. Skt. Nikolaj Kirke og Nakskovs profil i øvrigt.
Behandling af indsigelser mm.
Lokalplan 360-130 har været i offentlig høring i perioden 24. februar 2021 til den 20. maj 2021. Det tilhørende kommuneplantillæg har været i offentlig høring i sammen tidsperiode.
I løbet af offentlighedsfasen indkom der 16 høringssvar fra en række interessenter. Hvordan indsigelserne og bemærkninger er medtaget i lokalplanens endelige udformning, kan ses i hvidbogen.
Lokalplan 360-130 - Bymidteområde i Nakskov kan downloades som PDF her (87 sider - 17 MB)
Bilag A - Bevaringsguide for Nakskov bymidte kan downloades som PDF her (24 sider - 3,4MB)
Bilag B - Farver kan downloades som PDF her (1 side - 0,4MB)
Bilag C - Servitutundersøgelse for Lokalplan 360-130 - Bymidteområde i Nakskov kan downloades som PDF her (9 sider - 1MB)
Bilag D - Miljøscreening af Lokalplan 360-130 - Bymidteområde i Nakskov kan downloades som PDF her (12 sider - 0,6MB)
Kommuneplantillæg 24 - Bymidteområder i Nakskov kan downloades som PDF her ( 40 sider - 5 MB)
Indsigelsesnotat (Hvidbog) til Lokalplan 360-130 kan downloades som PDF her ( 14 sider - 0,5 MB )
Retsvirkninger af lokalplanen
Når lokalplanen er offentlig bekendtgjort, må der ikke - retligt eller faktisk - etableres forhold inden for lokalplanområdet, der er i strid med lokalplanens bestemmelser, jf. Planlovens § 18. Ejendomme, der er omfattet af planen, må kun udnyttes i overensstemmelse med planens bestemmelser, medmindre der gives en dispensation. Lovlig udnyttelse af eksisterende ejendomme kan dog fortsætte uændret. For forhold, som ikke er reguleret i lokalplanen, gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i Byggeloven og Planloven.
En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, og byrådet og grundejere i området er således ikke forpligtet til at realisere lokalplanen.
Klagevejledning
Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3.
Klagefrist
Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen offentliggøres, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsesdatoen. Udløber fristen på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.
Hvem er klageberettigede
Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.
Sådan klager man
Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus. Man logger på klageportalen med Nem-ID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Lolland Kommune via klageportalen.
Når man klager, skal man betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.
I klageportalen sendes din klage automatisk først til Lolland Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet. Man får besked om videresendelsen.
Planklagenævnet afviser din klage, hvis man sender den uden om klageportalen, medmindre man forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet, som afgør, om man kan fritages for at bruge klageportalen.
Opsættende virkning
Ifølge Bek. nr. 130 af 28. januar 2017 § 5 har en klage over denne afgørelse ikke opsættende virkning. Planklagenævnet kan træffe afgørelse om at fravige lovgivningens udgangspunkt i særlige tilfælde.
Civilt søgsmål
Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved domstolen, skal søgsmål være anlagt senest 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.