Aktiv på Naturskolen
Her kan du se muligheder for aktiviteter på Naturskolen Maribosøerne. Aktiviteterne er, med få undtagelser, forbeholdt Naturskolens brugere. Desuden en inspiration til undervisningsforløb og aktiviteter på Naturskolen Maribosøerne.
Naturen ved Maribo Søndersø
Storslåede landskaber, et imponerende dyre- og fugleliv og en spændende kulturhistorie. Naturpark Maribosøerne har det hele og tilbyder store naturoplevelser for både børn og voksne.
Inspiration til aktiviteter og undervisning på Naturskolen
I forbindelse med ophold er der mulighed for en bred vifte af forskellige aktiviteter. De fleste er udformet som ”Gør-det-selv”, men naturvejlederen vil gerne hjælpe jer.
Vi har en database med sjove og lærerige opgaver og planlægger at lave nogle GPS-baserede opgaveløb til mobiltelefoner. Hvis I har særlige ønsker eller forslag til nye aktiviteter, så vil vi gerne se, om det kan arrangeres.
Naturvejleder Klaus Bek Nielsen kan rådgive jer om forslag til aktiviteter, brug af vores grejbank, besøgsmål i naturparken eller link til vores database med sjove og lærerige løb og opgaver. Naturvejledning kan tilkøbes efter aftale.
Laboratorie- og feltudstyr findes i to separat aflåste depoter. Vær opmærksom på, at laboratorieudstyret kun må bruges under opsyn. Her findes net, spande, bakker, stereolupper, opslagsbøger mm. Det meste er basseret på undersøgelser af vandhuller på Naturskolens areal eller ved den nærliggende Søndersø. Derudover er der udstyr til botaniske undersøgelser og insektundersøgelser.
Naturskolen råder over fem 4-personers robåde med tilhørende sikkerhedsudstyr, som SKAL benyttes. Ønsker I at leje robåde, skriver I dette i bemærkningsfeltet i Naturskolens bookingformular.
Vigtigt: Hvis klassen ønsker at benytte Naturskolens robåde, er det nødvendigt, at skolen på forhånd kontakter Naturskolen for at modtage en sikkerhedsinstruks, som den ansvarlige skoleleder/lærer på forhånd skal have underskrevet. Skolen skal også på forhånd have indhentet tilladelse fra elevernes forældre, hvis de skal med på rotur. Nogle både kan evt. være uanvendelige (under reparation mv.). Den aktuelle anvendelighed må før hvert besøg aftales med Naturvejlederen.
Shelterne ved Naturskolen er ikke en del af lejemålet. Hvis I gerne vil benytte dem, så skal de bookes separat gennem bookenshelter.dk. Desuden har Riderute Lolland to sheltere ved Naturskolens vestgrænse; Bursø Hestehave Shelterplads. Disse shelterpladser bookes ligeledes separat via bookenshelter.dk. Shelterpladserne indeholder alle bålpladser.
Foruden bålpladsen ved shelterne findes yderligere en bålplads. Adgang til brænde sav, økse, grillrist mv. aftales med Naturvejlederen.
Foruden bålpladserne ved shelterne findes en stor ny bålhytte tæt ved Naturskolen. Hvis I gerne vil benytte den, så skal den bookes separat gennem bookenshelter.dk. Bålhytten indbyder til familiehygge og samvær. Brug bålhytten som ramme for børnefødselsdagen eller arranger familiehygge, så I i fællesskab kan nyde nogle dejlige timer sammen. Når du booker bålhytten, er det brugsretten til bålhytten du booker. Du skal selv have alt andet med du skal bruge; brænde, udstyr mv.
Fiskeri med stang er tilladt ud for Naturskolens publikumsareal (se kort på skilt ved Naturskolen). Det er ikke tilladt at fiske fra rørskoven langs dyrefoldene. Personer mellem 18 og 65 år skal have gyldigt fisketegn. Alt udstyr til stangfiskeri skal medbringes og findes ikke på Naturskolen.
Ved Naturskolen i Maribo kan du opleve fuglelivet på Søndersø. Besøg det nye fugleskjul og tænk over hvorfor det ser sådan ud.
I sommerperioden er der mulighed for sejlads med turbåden Anemonen på Maribo Søndersø. Turbåden lægger til ved Naturskolens bådebro.
Der er etableret en vandre- og cykelsti mellem Naturskolen og Maribo. Naturstien til Frilandsmuseet i Maribo er 3 km, mens afstanden til Maribo centrum er ca. 4 km.
Oplevelsestur
I kan gå en morgentur på Naturskolens arealer. Undervejs kan I lade jer inspirere af, hvad I møder på jeres vej. Undervejs er det muligt at lave små opgaver til eleverne, og hvem ved, måske ser I havørnen!
De vilde blomster
Der er mange arter og et spændende planteliv på Naturskolens område. Klassen deles op i hold og får til opgave at finde og indsamle bestemte planter, som I evt. kan arbejde videre med i laboratoriet. Aktiviteten kan laves med lige stort udbytte både forår og efterår.
Fang natinsekter
Efter aftale har Naturvejlederen forberedt insektfælden til fangst af især natsværmere. Den følgende morgen kan I tømme fælden, opleve de flotte natsværmere og tage en snak om, hvordan natsværmerne lever. Det virker på lune aftener med lidt vind i perioden 1. april – 1. oktober. Bedst i juni, august og september.
Vanddyr
Klassen deles i hold og får til opgave at fange smådyr i søen og de forskellige vandhuller, der er ved Naturskolen. Bagefter studeres holdenes fangst bl.a. ved hjælp af stereolupper og diverse bestemmelsesbøger.
Fuglekig
I kan låne kikkerter fra Naturskolens depot og gå på en fælles fugletur, eller eleverne kan deles i grupper og gå på egen hånd. Undervejs observeres fugle. Tilbage på Naturskolen bruges fuglebøgerne. Hvad har vi set, hvordan lever de osv.
Smådyr på land
Ved hjælp af vores slagnet indsamles forskellige insekter i græs, buske og træer. Dyrene kommes i bøtter og petriskåle. Der kan være vildt mange dyr. Tilbage på Naturskolen benyttes vores 12 stereolupper samt vores håndbibliotek til at undersøge og bestemme dyrene. Bør kun foregå med tør vegetation.
Opgaveløb rundt ved Naturskolen
Vi har udarbejdet en række opgaver/poster til at hænge op til et lærerigt løb. De findes i flere forskellige sværhedsgrader. Kontakt naturvejlederen på mail for at få adgang til alle opgaverne. Vælg selv jeres opgaver, hæng dem op og husk at pille dem ned efter løbet. Det er et sjovt lille stjerneløb.
Woop-løb på Naturskolen
Hent app'en Woop til din smartphone og prøv vores sjove Woop-løb (jagte) lige omkring Naturskolen. Det er et hurtigt lille løb på cirka 300 meter med 10 poster, som tager cirka ½ time. Derudover et lidt længere løb på cirka 1000 meter med 20 poster, som tager cirka 1 time. Undervejs møder man forskellige opgaver, der især omhandler Naturpark Maribosøernes natur. Hvis man svarer forkert, skal man vente 15 sekunder. Efter løbet kan stillingen mht. korteste distance og hurtigste tid aflæses på scoreboardet.
Rotur til Hestø
Vigtigt: Hvis klassen ønsker at benytte Naturskolens robåde, er det nødvendigt, at skolen på forhånd kontakter Naturvejlederen for at modtage en sikkerhedsinstruks, som den ansvarlige skoleleder/lærer på forhånd skal have underskrevet. Skolen skal også på forhånd have indhentet tilladelse fra elevernes forældre, hvis de skal med på rotur. Foruden rotur langs bredden ud for Naturskolen, er det også muligt at lave en ekspedition til Hestø med naturskolens 5 robåde. På Hestø kan I studere den specielle flora og måske finde pilespidser eller flinteafslag fra stenalderen. Hestø er ejet af Lolland Kommune.
Kontakt
Klaus Bek Nielsen, naturvejleder, Kultur- og Fritidssekretariatet
Telefon: 20 28 27 32 | Mail: klbni@lolland.dk