
STU er en treårig ungdomsuddannelse til dig, der har afsluttet folkeskolen, er under 25 år og som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
Ungdomsuddannelsen indeholder fag og aktiviteter, der fremmer din personlige udvikling, og giver dig mulighed for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet.
Ungdomsuddannelsen fremmer din evne til at indgå i sociale sammenhænge, og til et selvstændigt og aktivt fritidsliv. STU er rettet mod udvikling af dine kompetencer til brug i uddannelses- eller beskæftigelses situationer.
Du søger STU gennem din UU-vejleder. UU-vejlederen sender ansøgningen til visitationsudvalget for STU, som herefter træffer afgørelse om du tilhører målgruppen for STU.
Hvis du ønsker at søge STU skal du kontakte UU - Ungdommens uddannelsesvejledning.
Du kan finde mere uddybende information i serviceinformation om STU.
Ved yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte Visitationen.
STU står for den Særlige Tilrettelagte Ungdomsuddannelse.
STU er et treårigt tilbud til dig, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdoms- eller voksenuddannelse, fra du afslutter folkeskolen, og frem til du fylder 25 år.
STU-Uddannelsen består af både praktiske og faglige elementer, der sammensættes ud fra dine forudsætninger.
Efter endt STU-uddannelse udstedes der et kompetencebevis med en beskrivelse af dine opnåede kompetencer, indenfor både de faglige, praktiske og sociale dele af uddannelsen.
STU gives til dig, der ikke er i målgruppen til FGU -Forberedende Grund Uddannelse, eller anden ordinær ungdomsuddannelse, da STU er tilpasset unge, som har et omfattende støttebehov for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelsen
STU er til dig, som er udviklingshæmmet eller til andre unge med særlige behov. Det er ikke afgørende for din berettigelse til STU, at du har bestemte typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser.
Det er alene afgørende, at du ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selvom der ydes socialpædagogisk støtte.
Det kan være, at du er udviklingshæmmet, har et svært bevægelseshandicap, har ADHD, autisme, en psykisk lidelse, har en erhvervet hjerneskade, er multihandicappet eller er fagligt velfunderet inden for normalområdet, men ikke er i stand til at begå dig sprogligt og socialt.
Formålet med STU-uddannelsen er, at du opnår personlige, sociale og faglige kompetencer, der hjælper dig til at få en hverdag med så høj grad af selvstændighed i voksenlivet som muligt, og som kan bygge bro til videreuddannelse og beskæftigelse.
For at du kan blive optaget på en STU-uddannelse skal du opfylde følgende betingelser:
- Du har afsluttet folkeskolen.
- Du er ikke fyldt 25 år.
- Du er ikke vurderet som ”uddannelsesparat” til en gymnasial uddannelse, en ordinær erhvervsuddannelse eller FGU.
Indstilling til optagelse på STU, sker via din ungdomsuddannelsesvejleder (UU) ved Ungdommens uddannelsesvejledning i Lolland Kommune.
Ved ansøgning til STU kan du kontakte Ungdommens udddannelsvejleding i Lolland Kommune på tlf.: 21 77 81 45
Din UU-vejleder sender ansøgning om indstilling til STU, med dokumentation for, om du tilhører målgruppen, til Visitationsudvalget for STU.
Visitationsudvalget træffer afgørelse om, hvorvidt du er i målgruppen, samt hvilken undergruppe du tilhører.
Herefter indstiller UU vejlederen, i samråd med dig, at du optages på STU.
UU vejlederen sender sammen med sin indstilling en 3 årig individuel uddannelsesplan, herunder om din uddannelse skal indledes med et afklaringsforløb.
Visitationsudvalget træffer den endelig afgørelse af uddannelsesplanen, praktiske forhold, befordring, og genoptagelse af STU, hvis du har afbrudt et uddannelsesforløb.
UU vejlederen sender sammen med sin indstilling en 3 årig individuel uddannelsesplan, herunder om din uddannelse skal indledes med et afklaringsforløb.
Visitationsudvalget træffer den endelig afgørelse af uddannelsesplanen, praktiske forhold, befordring, og genoptagelse af STU, hvis du har afbrudt et uddannelsesforløb.
Jf. Lov om ungdomsuddannelser er kommunen forpligtet til, at sørge for eller afholde udgifter til fornøden befordring mellem hjem og uddannelsessted/praktiskplads, for dig som deltager i en ungdomsuddannelse.
Der træffes, på baggrund af din befordringsevne, afgørelse om, i hvilket omfang Lolland Kommune afholder udgiften til befordring.
STU består af praktiske elementer og elementer af undervisning, som kan omfatte almindelige skolefag. Der kan også indgå praktik i virksomheder og på institutioner.
Behovet for praktik vurderes individuelt og tilpasses dit behov.
Forløbet af din STU afhænger af den målgruppe, som du vurderes at være omfattet af.
Det er din UU vejleder, der indstiller dig til målgruppevurdering til STU.
Inden du indstilles til målgruppevurdering skal alle muligheder indenfor relevant lovgivning være vurderet, udredt eller afprøvet – først herefter kan din UU vejleder indstiller dig til målgruppevurdering.
Det er en forudsætning at du, inden du indstilles til målgruppevurdering, er blevet vurderet i forhold til dine muligbeder for at tage den forberedende grunduddannelse FGU.
I Lolland Kommune er målgruppen for STU opdelt i 2 undergrupper, som er vejledende for hvilket tilbud du kan tilbydes i Lolland Kommune.
Er for dig, der har vanskeligt ved at tage vare på dig selv, og har behov for motivation, og for omfattende støtte og hjælp.
Du har typisk haft et særlig tilrettelagt skoleforløb, og du er afhængig af vedvarende hjælp.
Det vil være et uddannelsesforløb med henblik på, at du kan bo i egen bolig evt. med bostøtte, og at du kan bestride et job med lønstilskud eller beskyttet beskæftigelse, jf. Lov om social service § 103.
Er for dig der på grund af fysiske eller psykiske forhold, stort set er ude af stand til at tage vare på dig selv.
Du har som oftest gået i centerklasse- og /eller specialklasse i dit tidligere skoleforløb.
Det vil være et uddannelsesforløb, der fokuserer på din livskvalitet med udgangspunkt i dine ressourcer og kompetencer, og hvor du med støtte kan varetage egne behov.
Efter endt uddannelse kan du fortsætte i et Aktivitets- og samværstilbud, jf. Lov om social service § 104.
Du vil som udgangspunkt blive visiteret til Lolland Kommunes eget STU-tilbud, og der kan kun i ganske særlige tilfælde visiteres til STU–tilbud uden for Lolland Kommune. Der bevilges som udgangspunkt ikke botilbud (lov om social service) uden for Lolland Kommune samtidig med STU.
Såfremt du ikke er enig i den afgørelse om STU, som visitationsudvalget træffer, kan du sende en klage til
Klagenævnet for specialundervisning
Amaliegade 25
Postboks 9080
1022 København K.
Kontakt Visitator
Unge mellem 18 og 25 år og Særlig tilrettelagt uddannelse - STU
Visitation til unge mellem 18 og 25 år med sindslidelser, erhvervet hjerneskade, fysiske og psykiske udviklingshandicaps og Særlig tilrettelagt uddannelse - STU. Find din visitator ud fra de første cifre i dit cpr. nummer. Visitatorerne har kontortid alle hverdage mellem kl. 8.30 og 9.30.
Team Unge
Der visiteres bl.a. til bostøtte, aktivitets- og samværstilbud, midlertidig og længerevarende botilbud, beskyttet beskæftigelse og Særlig tilrettelagt uddannelse.
Der udarbejdes og koordineres handleplaner jf. SEL § 141, koordinering og samarbejde med kriminalforsorgen og døgnbehandling til borgere mellem 18 og 25 år.
Marina, tlf. 54 67 62 83
Visitation til unge med cpr: 1-5
Susan, tlf. 54 67 62 22
Visitation til unge med cpr: 6-12
Pi, tlf. 54 67 62 01
Visitation til unge med cpr: 13-19
Julie, tlf. 54 67 73 21
Visitation til unge med cpr: 20-26
Sabina, tlf. 54 67 62 19
Visitation til unge med cpr: 27-31