- Fisk er generelt sundt, blandt andet fordi fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Fisk og især fed fisk indeholder som omtalt fiskeolier med omega-3, men også selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for og som er svære at få fra andre fødevarer.
- Det er derfor vigtigt at spise fisk – også for børn, gravide og ammende. Gode fiskearter er fx rødspætte, torsk og sild.
- Når du spiser fisk flere gange om ugen, har du mindre risiko for at få hjerte-kar sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.
- Spis derfor fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.
- Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel, skaldyr som rejer og muslinger og marinerede sild på glas.
- Tun og andre rovfisk er de sidste havdyr i fødekæden og indeholder derfor ofte store mængder kviksølv. Selv ved et relativt lille indtag af rovfisk kan man få skadelige mængder af kviksølv, hvilket kan påvirke udviklingen af fostres og børns hjerner, som er særligt følsomme.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu
- At 0-3 årige ikke spiser tun fra dåse
- At børn mellem 3-14 år og gravide, ammende og kvinder der planlægger graviditet kun må spise op til 1 dåse tun om ugen