header-img

Bredbånd i Lolland Kommune

Data- og mobilforbindelserne i kommunen er mange steder gode nok, men andre steder  er de helt utilstrækkelige. Det er et problem, for ikke mindst tidssvarende dataforbindelser er af afgørende betydning for at kunne begå sig i et digitalt Danmark – for borgere og virksomheder og dermed også for Lolland Kommunes bosætning og udvikling.

Det er grundlæggende en statslig opgave at sikre en ordentlig datadækning overalt i landet, men hvad kan man som borger og virksomhed lokalt selv gøre for at hjælpe udviklingen på vej?

Hvor skal man starte?

Har man problemer med ens dataforbindelse, så er Energistyrelsens tjekditnet.dk et godt sted at starte arbejdet med at forbedre den. Her kan du bl.a. indtaste din adresse og se, hvem der udbyder bredbånd, der hvor du bor. Vær opmærksom på at tallene her er minimum et halvt år gamle, så der kan være muligheder, der ikke umiddelbart fremgår.

Hvis tjekditnet.dk ikke er nok, så er en mulighed at kontakte de forskellige udbydere (en liste over dem findes herunder), alene eller endnu bedre sammen med ens naboer. Langt de fleste bredbåndsudbydere, vil gerne regne på mulighederne, og tilbyde løsninger, hvis der er tilstrækkelig lokal opbakning til, at det forretningsmæssigt hænger sammen. Det kræver dog ofte stor lokal opbakning, så der skal ildsjæle til, der går forrest, trækker arbejdet og også stemmer de dørklokker, der måske skal til.

Statens bredbåndspulje 2018

Så er der åbnet for ansøgninger til statens bredbåndspulje. Der er i år 101 mio. kr. til uddeling i hele landet, og nogle af de penge ville helt sikkert falde på et tørt sted mange steder her i kommunen.

Tilskud kan gives til dækning af bolig-, virksomheds- og sommerhusadresser, der maksimalt har adgang til 10 Mbit/s download og/eller 2 Mbit/s upload, der er gået sammen om et projekt.

Processen for at søge tilskud til bredbåndspuljen 2018 kan opdeles i 6 overordnede punkter:

  1. Dan en arbejdsgruppe så I kan hjælpe hinanden gennem ansøgningsprocessen
  2. Tjek betingelserne. De skal være opfyldt, og det kan være svært at rette projektet til senere, hvis I ikke har styr på dem fra starten
  3. Saml opbakning lokalt. Det er en god ide at indsamle underskrifter fra starten af, så der er styr på, hvem der er med, og man ikke skal kontakte folk flere gange. Der kan tages udgangspunkt i eller man kan lade dig inspirere af vores eksempel på en fuldmagt.  
  4. Annoncer projektet. Når I er klar til at annoncere skal udfyldes. Det skal være annonceret i mindst tre uger inden ansøgningsfristen. 
  5. Vælg bredbåndsudbyder og fastlæg detaljerne med udbyderen. 
  6. Send ansøgning ind via Energistyrelsens tilskudsportal.
  7. Kriterier for tilskud sker på baggrund af pointmodellen, som ansøgningerne vurderes ud fra. Der indgår seks kriterier i pointmodellen. 

Ansøgningsfristen er 31. oktober, og du kan læse meget mere hos Energistyrelsen, der administrerer ordningen.

Hvis man vil vide med?

Energistyrelsens sider om bredbånd er helt generelt et besøg værd, hvis man gerne vil vide mere og have gode råd. Her findes der en rigtig god guide til, hvad man som borger og virksomhed selv kan gøre. Det er også her, man kan følge med i, hvordan regeringens nye bredbåndspulje kommer til at se ud. I forhold til muligheder for støtte, så husk også at håndværkerfradraget kan bruges til udgifter til tilslutning til bredbånd, læs mere om dette hos SKAT.

Kommunens dialogmøde om bredbånd januar 2016
Hvad man som borger selv kan gøre var også temaet for dialogmødet, som kommunen afholdte med grundejerforeninger og andre interessenter den 27. januar 2016. Et referat og præsentationerne fra aftenen kan ses herunder.

Referat af dialogmøde 27. januar
Præsentationen "Digitale muligheder i 2016"
Præsentationen "Erfaringer fra Askø og Lilleø"

Kommunens arbejde på området 

Arbejdet på området i kommunen kan følges gennem dagsordener og referater fra de politiske møder, hvor bredbånd- og mobilproblematikken har været behandlet:

Økonomiudvalget 15. december 2016 (sag 4)
Økonomiudvalget 10. december 2015 (sag 10)
Økonomiudvalget 18. maj 2015 (sag 12)

 

Udbydere

Herunder følger links til en række af de udbydere, som findes på markedet, og som tilbyder forskellige løsninger (kontakt os hvis man savner nogle på listen).

Fibia (fibernet)
Lollands.Net (fast trådløs)
Telenor (forskellige løsninger)
Teracom (airlink – mulig individuel løsning)
Zibra (fast trådløs)

Har du spørgsmål, kommentarer eller andet så kontakt os, og vi vil hjælpe i det omfang, det er muligt.

Sidst opdateret 06-07-2018